BG_bird2100% onafhankelijk
ToolsAngels and Devils

Angels and Devils

Column bedrijfsarts Pieter de Jongh: de weg naar de Totale Koppeling

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

De Verzuimpolitie, een onaangenaam gezelschap dat in duistere krochten anarchistische daden voorbereidt, wil niets anders dan dat wij afdwalen van de door onze guardian angels zo zorgvuldig voorbereide tocht door de digitale woestijn naar de Totale Koppeling.

Ook ik probeer actueel te blijven. En tegelijkertijd probeer ik fanatiek Facebook te omzeilen, bang als ik ben dat nare mensen mij gaan lastig vallen. Mijn kinderen lachen mij uit: “Je ontkomt er toch niet aan paps!” Shhh… nu vertel ik al dat ik kinderen heb, dat gaat jullie helemaal niets aan!

Misschien is nu wel het moment om eens te kijken naar hoe wij überhaupt met onze privacy omgaan. Ja, laten we dat doen. Er is in dit verband een complottheorie die ik graag met u wil delen en die is als volgt: ergens, mogelijk in de Nevada woestijn of in de ruïnes van Chernobyl – maar het kan ook extraterrestrial zijn, of in de hemel – waakt iemand over ons.

Onze Hoeder wordt op aarde vertegenwoordigd door de ICT-ers, een – zoals u weet – nijver en nerdig volkje dat alleen maar goeds met ons voor heeft. Jammer alleen dat wij hen zo slecht begrijpen. Deze ICT’ers – onze aardse guardian angels – waken over ons en leiden ons naar het rechte pad. Dit rechte pad is geplaveid met nullen en enen en leidt ons naar de digitale hemel. Daar is alles aan alles en iedereen aan iedereen gekoppeld, en – nu komt het – tóch is alles privé!

Ook de guardian angels beseffen dat een pad naar de hemel, net als het pad van de liefde, nooit een glad geteerde weg is, maar een ruwe graveltrack vol met potholes. De potholes zijn de managers, die ‘het’ niet begrijpen. De gravelsteentjes zijn u en ik die maar niet beseffen dat er maar één weg is. Die ene weg is weliswaar lastig te berijden, maar leidt onontkoombaar tot geluk, ofwel tot de Totale Koppeling. Kent u de film de Matrix nog? Zoiets.

Bezien vanuit deze bijzonder plausibele complottheorie, kunt u zich voorstellen dat er ook devils op deze weg zijn. Zij willen ons afleiden van die weg en verwarring stichten. De Verzuimpolitie is een voorbeeld van deze devils, een onaangenaam gezelschap dat in duistere krochten anarchistische daden voorbereidt en niets anders wil dan dat wij afdwalen van de door onze guardian angels zo zorgvuldig voorbereide tocht door de digitale woestijn naar de oase van de Totale Koppeling.

U denkt mischien: wat een onzin, de overheid let echt wel op onze nullen en enen! Tsja, slaap zacht…

Aanbevolen literatuur is de nieuwste roman van David Eggers “De Cirkel”. Hij schetst de nabije toekomst, waarin wij gewillig ons leven op straat leggen in allerlei sociale media en platforms. Uiteindelijk ligt werkelijk álles op straat. Big Brother gevat in zachte waren.

En waarom zou uw medisch dossier veilig en privé blijven? In de digitale hemel geeft u zelf ergens, op een moment, misschien onbewust, toestemming aan iemand over uw data. En terecht! Anders volgt u niet het goede pad naar de Totale Koppeling!

Zembla gezien? Zij hebben de Verzuimpolitie ongenadig aan de kaak gesteld. Prachtige ‘onafhankelijke’ journalistiek. Hoewel onafhankelijk… NOVA ZEMBLA betekent “nieuw land”. En wie wijzen de weg naar het nieuwe land? Juist. De ICT-ers.

Moeten wij ons zorgen maken? Deze vraag alleen al maakt duidelijk dat ook ik van de rechte weg af dreig te dwalen. Natuurlijk hoeft u zich geen zorgen te maken! Een pothole hier een steentje daar, niets, neen niets zal de Totale Koppeling van alle data in de weg staan.

Deel dit artikel

Pieter de Jonghhttps://vanaltenadejongh.nl/

Pieter de Jongh is zelfstandig bedrijfsarts en directeur van Van Altena & de Jongh bedrijfsartsen BV

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?