Kerst betekent dat het extra druk is op het werk. Zowel werkgevers (58 procent) als werknemers (45 procent) hebben het drukker dan gewoonlijk.

Teveel werk

Vooral werkgevers hebben echt last van kerststress. 45 procent ervaart grote spanning in de kerstperiode. Van de werknemers heeft maar een kwart hier last van.

Reden van de kerststress is vooral teveel werk. Ook de vrije dagen die collega’s opnemen zorgen voor stress. Dit blijkt uit een steekproef onder 1015 personen door DVJ Insights in opdracht van Tempo-Team.

Doorschuiven werk

De meest gezochte oplossing voor verlichting van de kerststress is dat het werk wordt doorgeschoven naar een minder drukke periode. Bijna een derde van de werkgevers en werknemers doet dit.

Kerststress bij ondernemers uit zich in een extra gespannen sfeer en mensen gaan te gehaast werken waardoor ze slechter werk leveren.

Uiteindelijk zorgt al die stress ervoor dat zo’n 18 procdent van de werkgevers uitgeteld onder de kerstboom ligt. Van de werknemers is dat ruim 26 procent.

Mannen werken liever over, vrouwen zorgen voor de kerstsfeer

Voorkomen kerststress

Om de kerststress te voorkomen, kiezen mannen vaker voor overwerk (31 procent) en flexibele uren (27 procent) dan hun vrouwelijke collega’s (respectievelijk 22 en 16 procent).

De vrouwen op de werkvloer zijn geneigd extra kerstsfeer te creëren (25 procent) om de stress te verlichten. Zij denken in een vrolijke omgeving de druk beter aan te kunnen.

Jongere werknemers (18-35) werken vaker over (39 procent) dan hun oudere (50+) collega’s (19 procent).

Bij bedrijven tussen 50-99 werknemers zijn werknemers sneller geneigd om kerstsfeer te creëren (35 procent) en werk door te schuiven (39 procent) dan bij bedrijven van andere formaten.

Bron: Tempo Team