BG_bird2100% onafhankelijk
HRMBMW: blackbox van organisaties

BMW: blackbox van organisaties

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

BMW staat voor een bekend automerk Bayerische Motoren Werke. Mooie auto, maar daar ga ik het niet over hebben met u. BMW staat namelijk ook voor Bedrijfs Maatschappelijk Werk.

Dit jaar wil ik u graag meenemen in de spreekkamer van een bmw’er. De reden dat ik dit wil doen, is een opmerking van een leidinggevende enkele jaren geleden. Hij gaf aan dat ik min of meer zijn blackbox was. Hij merkte dat inzet van BMW resultaat opleverde. Dat was zowel van belang voor de organisatie als voor werknemers. Wat er écht gebeurde, daar had hij – terecht – geen zicht op.

Laat ik mijzelf eerst aan u voorstellen. Mijn naam is Joyce Neijenhuis en ik ben sinds zeventien jaar werkzaam in het bedrijfsmaatschappelijk werk. Eerst ruim dertien jaar bij een landelijke arbodienst en sinds drieënhalf jaar als zelfstandig ondernemer vanuit mijn Praktijk Joyce Neijenhuis en in 2016, samen met Sociaal Raadsvrouw Hettie Schuring, BMW Voor Elkaar opgestart.

Werkgevers zetten ons vooral curatief in, als het ‘kwaad’ al geschied is

Het lijkt mij een uitdaging u de diverse kanten van het mooie BMW vak te tonen, u mee te nemen in onze methodische aanpak. Het ideaal van vrijwel iedere bmw’er is zoveel preventief werken. Maar de praktijk is natuurlijk weerbarstiger; werkgevers zetten ons vooral curatief in, als het ‘kwaad’ dus al geschied is.

De letters BMW staan wat mij betreft ook voor de B van Bruggenbouwer, de M van Maatwerk en de W van Werk aan de winkel. Als bedrijfsmaatschappelijk werker bouw je bruggen tussen werknemers onderling, of tussen leidinggevende en werknemer, of tussen werkgever en werknemer. Je bouwt ook bruggen met de casemanager, bedrijfsarts of arbeidsdeskundige.

Als er sprake is van ziekteverzuim dan is naar mijn mening multidisciplinaire samenwerking een must. Wanneer iedere professional vanuit zijn eigen expertise zijn rol kan nemen, levert dat uiteindelijk een goed resultaat op voor de betrokken werknemer én natuurlijk voor de werkgever.

De maatschappij vraagt veel van mensen, mensen vragen veel van de maatschappij

Wij zien dat het psychisch verzuim al jarenlang een belangrijk factor is bij ziekmeldingen. De maatschappij vraagt veel van mensen, mensen vragen veel van de maatschappij en willen alle rollen optimaal uitvoeren.

Een werknemer heeft soms veel rollen uit te voeren: werknemer, partner, ouder, mantelzorger, vrijwilliger, huishoudelijke hulp, boekhouder, vriend, buren…
Het is dan ook niet vreemd dat mensen soms door de bomen het bos niet meer zien, of dat ze teveel op hun bordje hebben liggen, c.q. hebben gelegd. In de spreekkamer van de BMW’er komen dit soort vraagstukken aan de orde en altijd vanuit de vraagstelling: “Wat betekent dit voor jou als werknemer?”.

Recent werd bekend dat 62 procent van de werkgevers te maken hebben met werknemers met schulden. In de praktijk is het lastig om dit vraagstuk zichtbaar te krijgen. De bmw’er is niet de professional die de schulden oplost, maar wel degene die vaak als eerste zicht krijgt op schuldenproblematiek. Waarom? Een goede bmw’er brengt bij een intake veel in kaart van uw werknemer. Situatie op het werk, situatie thuis, leefstijl, problemen uit het verleden en angsten voor de toekomst, mate van probleemoplossend vermogen, effecten gezondheid. En standaard wordt ook gevraagd in hoeverre er sprake is van financiële problematiek.

Samen met leidinggevende en werknemer kijken we welke hulpvraag c.q. hulpvragen er zijn en wat de inzet gaat zijn van bedrijfsmaatschappelijk werk. De leidinggevende ontvangt gedurende de begeleiding een terugkoppeling op het proces. De inhoud kan alleen gedeeld worden met goedkeuring van de werknemer.

Belangrijk is om natuurlijk rekening te houden met de privacy en terug te koppelen met inachtneming van onze beroepscode. Ik vertel u daar later graag meer over. Ook over de meerwaarde die ik zie in het organiseren van een ‘drie-gesprek’.

Tenslotte vind ik het als bestuurslid van onze beroepsvereniging BPSW en als actief lid van de functiegroep BMW belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennismaken met ons mooie vak. En als u vragen heeft op dit gebied, stel ze gerust!

De werkgever betaalt de kosten van de interventie BMW. Enkele verzekeraars, maar dat is echt minimaal, vergoeden de kosten gedeeltelijk. Dat zijn dan wel de verzekeringen die afgesloten worden voor verzuim en niet via ziektekostenverzekering van de werknemer. De reden is dat BMW geen BIG-geregistreerde professie is.

Deel dit artikel

Joyce Neijenhuishttps://bmwvoorelkaar.nl/

Joyce Neijenhuis is Directeur van BMW Voor Elkaar. Joyce werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker, trainer, adviseur en ze coacht teams. Daarnaast werkt ze als vertrouwenspersoon of als voorzitter klachtencommissie ongewenste omgangsvormen.

Meer van deze auteur?

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?