Omgangsculturen verschillen per vakgebied en type werkomgeving, maar handen schudden of drie zoenen geven zijn doorgaans gebruikelijke zakelijke begroetingen.

Een derde van de kantoormedewerkers voelt zich daar uit hygiënisch oogpunt echter niet altijd comfortabel bij.

Collega’s die niezen of hoesten in het openbaar zitten ook in onze allergiezone: maar liefst 47 procent zegt zich hier wel eens aan te ergeren. De helft van de medewerkers krijgt bovendien een ongemakkelijk gevoel bij de geur van andere collega’s.

SCA onderzocht het gedrag en de houding van werkend Nederland ten aanzien van hygiëne op de werkvloer.

Top 5 ergernissen

Dat het hygiëneniveau effect heeft op de werkprestatie staat volgens het merendeel buiten kijf: driekwart is van mening dat een slechte hygiëne een negatieve invloed heeft op de werknemers, bijvoorbeeld op het werkgeluk of de -prestatie.

Volgens ondervraagden verschilt het hygiënebewustzijn van collega tot collega, maar bijna de helft vindt zichzelf altijd nog hygiënischer ingesteld dan anderen op kantoor. De grootste ergernissen:

– Het aantreffen van haren van collega’s op wasbak of badkamervloer (64 procent)
– Vies ogende of vies ruikende kleren van collega’s (63 procent)
– Kruimels of vlekken van andermans eten/drinken (61 procent)
– Collega’s die rommel niet achter zich opruimen (54 procent)
– Het gebruiken van hetzelfde toilet als onbekende bezoekers (45 procent)

Meer dan een derde is wel eens bang om geïnfecteerd te raken wanneer collega’s ziek naar het werk komen.

Werken in een kantoortuin

Het merendeel van de Nederlanders is werkzaam in een zogenaamde kantoortuin: een open omgeving met een vaste werkplek. Een kwart werkt in een eigen kamer en één op de vijf werkt in een ruimte met flexibele werkplekken.

Bijna een derde van de flexwerkers geeft aan dat het vaak een uitdaging is om een vrije werkplek te vinden. Het invoeren van een flexibele kantooromgeving heeft doorgaans als doel meer mensen te huisvesten, de communicatie te bevorderen en de functionaliteit van de ruimte te vergroten.

Uit onderzoek naar de effecten van het invoeren van nieuwe werkplekconcepten komt naar voren dat deze doelstellingen behaald kunnen worden, mits de specifieke activiteiten en de werkomgeving goed op elkaar aansluiten. Hygiëne speelt dan een nog belangrijker rol.

Clean desk policy

Uit het onderzoek blijkt dat 50 procent van de ondervraagden het liefst in een eigen, afgesloten ruimte werkt. Hoewel een vijfde het als plezierig ervaart om een werkomgeving te delen met anderen, maakt 44 procent van de flexwerkers zich wel eens zorgen over of hun bureau wel schoon is achtergelaten door hun voorganger.

Naast een strikt schoonmaakregime helpt het om het bewustzijn onder medewerkers te vergroten, door hen te attenderen op het schoonmaken van hun toetsenbord en het wassen van de handen.

De volledige trendrapportage is hier te vinden.