14 procent van de Nederlanders kampt met een burn-out.

Werkgevers zetten bedrijfsartsen zo onder druk dat ze, ondanks alle wet- en regelgeving, met ‘diagnosefraude’ toch een werknemer het bedrijf uit kunnen werken. Dit blijkt uit klachten die zijn binnenkomen bij Stichting Burnout.

Dit jaar heeft de stichting zo’n zestig klachten gekregen van werknemers die claimen dat de bedrijfsarts onder druk van hun werkgever niet de diagnose burn-out heeft gesteld. De Nederlandse Zorgautoriteit gaat hier onderzoek naar doen.

Met een burn-out ben je ziek en een werkgever kan een werknemer tijdens ziekte niet ontslaan. Maar zonder de diagnose burn-out door de bedrijfsarts is het op de lange termijn lastig om de werkgever aansprakelijk te stellen.

Druk werkgever

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de bedrijfsartsen druk van een werkgever heeft ervaren. De NVAB beaamt dit.

Ongeveer 90 procent van de bedrijfsartsen geeft aan hier professioneel mee om te kunnen gaan. Het is nog niet duidelijk op welke schaal deze ‘diagnosefraude’ plaatsvindt.

Second opinion

Volgens de Stichting Burnout is het probleem groter dan men denkt. De stichting krijgt de meest rare diagnoses binnen van bedrijfsartsen, terwijl alle symptomen duiden op een burn-out.

90 procent van de bedrijfsartsen waar de stichting mee te maken krijgt, volgt de “Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraken” voor overspannenheid en burn-out helaas niet. Zelfs na een second opinion lukt het werknemers Niet om alsnog de diagnose gesteld te krijgen.

In het RTL Z-programma “Van Liempt Live” van 13 oktober jl. is aandacht besteed aan het onderwerp.