BG_bird2100% onafhankelijk
ArboDrie vingers in de lucht: de W van Willem

Drie vingers in de lucht: de W van Willem

Wat is het verband tussen arbo, verzuim of gezondheid en drie vingers?

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Ik ga het er toch over hebben. Het koningslied. Inderdaad, veel slechter een lied heb ik niet gesien! Alhoewel: ooit het Wilhelmus gelezen? Of een lied van Bløf gefileerd? Pas op, don’t try this at home!

Hieronder probeer ik de essentie van het lied te doorgronden. Ik ga niet in op de Pocahontas melodielijn, die is zo duidelijk dat ik u zou beledigen.

U zult merken dat er geen structuur in mijn verhaal zit, maar dat is evenzo typerend voor het lied.

Dat we de Nederlandse taal niet meer machtig zijn, is ook al niets nieuws. Daar hebben we geen allochtone rapper voor nodig.

Toch ontdekte ik leuke dingen in het koningslied. Zo vind ik het leuk dat we überhaupt (wat een prachtig germanisme!) een Koning hebben. Een hossende man past veel beter bij onze Oranjekoorts dan een statig lopende vrouw als we eindelijk wereldkampioen worden!

En dan de rap: de W van Willem. Prachtig! Een schitterende alliteratie. En let eens goed op allemaal: “drie vingers in de lucht”. Ik zie het voor me, hoe tout Amsterdam straks brult als ze wordt gevraagd: “En, hoe voelen we ons vandaag?” (en dan uit die 800.000 kelen☺) “3 vingers in de lucht!” En, hebben we er zin in? Allemaal: “drie vingers in de lucht!”

Maar wat bedoelen die rappers nu? Laten we eens kijken wat die drie vingers betekenen. Nee, dat betekent echt niet alleen de W van Willem, dat zou wel heel gemakkelijk zijn. We weten allemaal wat een vinger in de lucht betekent, juist, de middelvinger. Makkie. We weten wat twee vingers betekenen, toch? Dat is de vrijmetselaarsgroet, inderdaad!

En wat betekent dan drie vingers? Verrassend – toch wel – is dit de groet die duidt op… Servië. Van origine waarschijnlijk een orthodox getint gebaar, mogelijk doelend op de heilige drie-eenheid. Hoe komt deze groet toch in dit koningslied terecht?

In de recente film de Hungergames wordt deze groet ook gebruikt. Er spelen in deze twaalf jaar rated film voor zover ik weet geen Servisch nationalistische elementen een rol, maar helemaal uitsluiten doe ik dit ook niet. Er wordt namelijk wel een uitermate naar, fascistoïde regime neergezet.

Alleen Jennifer Lawrence (let op die W in haar naam!) toont enig menselijk mededogen. (Overigens niet nadat zij enkele lotgenoten heeft vermoord.) Mijn dochter smult van deze films, al heb ik haar nog niet betrapt op de “drie vinger in de lucht” groet.

Maar is er een verband met Servië? Wat heeft zo’n soort groet nu met ons koningshuis te maken? En heeft het iets te maken met arbo, verzuim, of gezondheid?

Een kort intermezzo nu dat het ritme van mijn verhaal weliswaar volledig verstoord, maar daar kunt u best tegen!

Eerst Enkele Alternatieve Alliteraties met een W die toch gemakkelijk in het lied verwerkt hadden kunnen worden:

  • worstelend tegen een woeste zuid westen wind
  • winnen op watervaste wonderschoenen
  • watergruwel, winterpeen en Werkeloosheidswet
  • Willem wordt wakker (plagiaat, maar wie weet dat nog)
  • Willem Alexander weet wat water met je doet

Maar dan, die W, die groet! Ik begrijp best dat Willem Alexander niet Willem IV wilde heten. De oude Willems, I, II en III waren tenslotte pure opportunisten, die of met of tegen de Spanjaarden, de Britten de Fransen of de Pruisen vochten, en zich weinig gelegen lieten aan wat het volk wilde.

Ook hun partnerkeuze was voorzichtig gezegd politiek soms wel, soms niet altijd even handig. En het klinkt ook wel erg overerfbaar, I, II, III, IV, etc. En overerven is niet meer zo van deze tijd…

Alles op een rijtje zettende (Servië, de Hungergames, de voorouders, de drie-eenheid ), denk ik heel eerlijk gezegd dat die W, die drie vingers in de lucht, een teken is, een signaal van de makers van het lied dat hij – Willem-A – lak heeft aan die drie voorgangers: niet één vinger in de lucht (de middelvinger), maar drie! Eén voor elke Willem.

Dit werpt toch echt een heel nieuw licht op dit lied. Het is nog net geen Geuzenlied! Knap bedacht van onze rappers en Mr. Ewbank.

En dan nu, omdat het moet, ik schrijf tenslotte voor BG magazine online, de W, de drie vingers van de bedrijfsgezondheidszorg. Want ook daar hanteren wij de 3 W’s:

– Werk
– Werk
– Werk

Daarbij moet gezegd worden dat we ook veel wetten hanteren diel met een W beginnen. De WIA, de WGA , de WBGO. Daarnaast heb je nog het Wurgerlijk Wetboek, de WULBZ, de WW hadden we al, de Wiektewet, you name it, of er zit wel ergens een W.

‘ s Morgens groet ik altijd mijn backoffice dames met drie vingers in de lucht. Weten ze meteen wat de basis van ons werk is. Houdt ze scherp. Zo zie je dat je die “drie vingers in de lucht” echt overal kunt gebruiken.

Deel dit artikel

Pieter de Jonghhttps://vanaltenadejongh.nl/

Pieter de Jongh is zelfstandig bedrijfsarts en directeur van Van Altena & de Jongh bedrijfsartsen BV

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?