BG_bird2100% onafhankelijk
BoekenEen einde aan de gezondheidsmythes in 'Dit boek is gezond'

Een einde aan de gezondheidsmythes in ‘Dit boek is gezond’

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Een op de drie Nederlanders gaat na een week werken niet met een voldaan gevoel het weekend in.

Met name millennials, de generatie geboren na 1980, zijn aan het einde van de werkweek toe aan weekend.

Een kwart heeft dat gevoel zelfs altijd. Van alle nachten slapen Nederlanders het slechts van zondag op maandag, voor de start van de nieuwe werkweek. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction uitvoerde voor het boek ‘DIT BOEK IS GEZOND’, dat in september jl. is verschenen.

Onder ruim 1.000 Nederlanders is onderzoek gedaan over hun gezondheid en leefstijl. In het boek vertellen ook ruim 30 bekende Nederlanders hoe zij met gezondheid en vitaliteit omgaan, onder wie Humberto Tan, Hadewych Minis en Alex Klaasen.

Smartphone

Gemiddeld slapen we 7,2 uur per nacht, vrouwen met 7,3 uur iets meer. Ruim de helft checkt vlak voor het slapengaan altijd nog even zijn telefoon. En voor bijna de helft is zijn telefoon checken voor nieuws en nieuwe berichten het eerste dat hij ’s ochtends na het wakker worden doet.

Met name millennials, geboren tussen 1980 en 1996, beantwoorden ’s avonds na net eten nog werk e-mails. Ruim 20 procent doet dat vaak tot altijd.

Nederlanders vinden dat ze hun leefstijl moeten aanpassen om meer energie te hebben. Maar daar komt het door de waan van de dag niet van. Bovendien is vaak niet duidelijk wat gezond is en wat niet. Zo denkt een kwart dat koffie ongezond is. Een kwart denkt dat voedingssupplementen een noodzakelijke aanvulling op onze voeding zijn. En de helft van de vrouwen denkt dat E-nummers ongezond zijn.

Gezondheidsmythes

Om een einde te maken aan allerlei gezondheidsmythes is gezondheidsdeskundige Tijn Elferink voor ‘DIT BOEK IS GEZOND’ op zoek gegaan naar wat gezond is en wat niet.

Voor zijn vraag over cafeïne ging hij op de koffie bij professor Leonard Hofstra. Hij zong in het Concertgebouw met professor Erik Scherder en hij multitaskte met professor Niels Taatgen.

Daarnaast experimenteerde hij, bijvoorbeeld om te ervaren of hij beter slaapt als hij na half tien ’s avonds zijn telefoon niet meer gebruikt (het antwoord is: ja). En door met een ademhalingscoach in een bad ijsblokjes te gaan zitten.

Elferinks belangrijkste conclusies: “Doe alles met mate, streef haalbare doelen na en geniet samen met anderen. Doe ik nu alles perfect? Nee, ik laat mij regelmatig verleiden in bed toch nog even Facebook te checken. Ondanks dat ik beter sliep toen ik het niet deed. Ik probeer over het algemeen vers en onbewerkt te eten, waarmee ik mijzelf de ruimte geef om ook eens wat slechts te doen. Ik houd vaste sportmomenten aan, zodat het onderdeel is van mijn routine. En ik houd in mijn agenda ruimte vrij om spontaan met vrienden of familie af te spreken, of om gewoon een keer helemaal niets te doen.”

Bestellen

‘DIT BOEK IS GEZOND’ is een handboek voor een gezond leven. Het geeft antwoord op de vraag of koffie en koolhydraten en multitasken goed of slecht zijn en biedt challenges als koud afdouchen en geen beeldschermen na half tien ’s avonds.

Het handboek is te bestellen bij Fontaine Uitgevers. De opbrengst van dit boek komt ten goede van ‘Kids doen Mijn Eet Experiment’. Kids doen mee is een initiatief van Voeding Leeft, een organisatie zonder winstoogmerk. Met het 7-daagse programma ervaren en ontdekken kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 wat eten met ze doet.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?