BG_bird2100% onafhankelijk
HRMEén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding

Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Eén op de drie organisaties overgeeft een thuiswerkvergoeding uit te keren nu medewerkers door de coronacrisis veelvoudig of volledig thuiswerken.

Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, juridische HR-kennispartner, onder ruim 800 HR-professionals. Op dit moment keert 19 procent van de werkgevers een thuiswerkvergoeding uit.

Toch kunnen niet alle medewerkers een zakcentje verwachten voor de kosten die gemaakt worden vanwege het thuiswerken: 48 procent van de HR-professionals geeft aan dat zij nu geen thuiswerkvergoeding uitkeren en dit ook niet gaan doen.

Maandelijks 26 tot 50 euro op de rekening

Werkgevers die een thuiswerkvergoeding uitkeren, doen dit voornamelijk via een maandelijkse bijdrage (52 procent).

Een andere optie is een eenmalige uitkering of een combinatie tussen beide, hier kiest respectievelijk 29 en 19 procent van de HR-professionals voor.

Wanneer men een maandelijkse thuiswerkvergoeding uitkeert, stort 40 procent per keer 26 tot 50 euro op de rekening van de werknemer, 36 procent stort 51 tot 100 euro.

Wanneer werknemers een eenmalige vergoeding ontvangen, ligt dit bedrag het vaakst (35 procent) tussen de 251 en 500 euro. 23 procent ontvangt 151 tot 250 euro van de werkgever.

Er zijn ook werkgevers die producten in plaats van budget hebben verstrekt: de meesten gaven hun medewerkers een laptop (26 procent), monitor (23 procent) of bureaustoel (17 procent).

Geen thuiswerkbeleid

Organisaties kunnen voor het thuiswerken een thuiswerkbeleid hanteren. In zo’n beleid is bijvoorbeeld vastgelegd wie wanneer en hoe lang mag thuiswerken en of werkgever of werknemer verantwoordelijk is voor bepaalde faciliteiten.

15 procent van de HR-professionals geeft aan dat hun organisatie altijd al zo’n thuiswerkbeleid had, 27 procent heeft het thuiswerkbeleid aangescherpt door de coronacrisis. Opvallend is dat 48 procent van de organisaties geen thuiswerkbeleid heeft.

>>> Lees ons dossier over Thuiswerken

Deel dit artikel