BG_bird2100% onafhankelijk
ArboFNV pleit voor vliegende brigades Arbeidsinspectie

FNV pleit voor vliegende brigades Arbeidsinspectie

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Richt bij de Arbeidsinspectie een aantal mobiele brigades in en verscherp de meldingsplicht van beroepsziekten voor werkgevers en bedrijfsartsen.

Dat stelt de FNV voor om het aantal ziekten en sterfgevallen als gevolg van werk terugdringen.

 

De FNV heeft eind april jl. een 4-puntenplan gepresenteerd ter gelegenheid van Workers Memorial Day op 28 april.

Voortaan meldplicht ook voor werkgever

Ook in Nederland gaan ieder jaar meer dan 3.000 mensen eerder dood door een ongeluk of door werkgerelateerde ziekte, meestal kanker.

Als iemand een beroepsziekte oploopt, moet de bedrijfsarts dit volgens de FNV voortaan melden aan zowel de werkgever als het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Zo ontstaat eindelijk een goed overzicht van de plekken waar beroepsziekten voorkomen. Vervolgens moet de werkgever de beroepsziekte ook meteen melden aan de Arbeidsinspectie. Nu hoeft dat nog niet.

Volgens FNV is het een groot probleem dat men niet weet waar beroepsziekten voorkomen, omdat bedrijfsartsen in de meeste gevallen beroepsziekten niet melden.

FNV wil daarom ook de werkgever verantwoordelijk maken. En wat FNV betreft komt er op niet-melden een forse boete te staan.

Meteen ter plekke onderzoek

Het nieuwe meldsysteem maakt meteen het werk van de Inspectiedienst SZW een stuk gemakkelijker. Die kan direct ter plekke onderzoeken wat er aan de hand is en zo nodig maatregelen nemen om werknemers te beschermen tegen risico’s.

FNV constateert dat er op dit moment een opeenstapeling van incidenten en schandalen plaatsvindt rond gevaarlijke stoffen als Chroom 6, BPA PX10. en dat de maatschappij hier grip op verliest.

De belangrijkste ziektecategorieën bij sterfte door werk zijn: kanker (1.350), hart- en vaatziekten (800) en longaandoeningen (570).

Ook komen jaarlijks in Nederland ongeveer 200 miskramen voor als gevolg van het werk van één van de ouders.

Ongezonde en gevaarlijke werkplekken

Een andere wens van de FNV zijn vliegende brigades van Arbeidsinspecteurs, die net als politie of brandweer kunnen uitrukken als sprake is van ongezonde en gevaarlijke werkplekken.

Te denken valt aan in eerste instantie vier regionale teams, elk bestaande uit vier inspecteurs.

Het lijkt FNV nuttig als die teams ook onaangekondigd direct ter plaatse kunnen controleren bij verdenking van ernstige risico’s, zoals blootstelling aan kankerverwekkende stoffen.

Op dit moment wordt nog vooral rekening gehouden met de vraag of een controle de werkgever wel uitkomt. Die krijgt daardoor de tijd krijgt om de werkplaats schoon te vegen en op te poetsen.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?