BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimFors langere griepgolf kost € 1,3 miljard

Fors langere griepgolf kost € 1,3 miljard

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Uit ziektecijfers van Acture, private uitvoerder van de Ziektewet, blijkt dat de griepgolf van de afgelopen maanden Nederland € 1,3 miljard aan ziekteverlof kost.

Dit is meer dan twee keer zoveel als de € 550 miljoen van 2016-2017.

Uit de cijfers over de afgelopen jaren blijkt dat Groningen met 3,5 maal zoveel griepverzuim als gemiddeld versus 2,3 maal vorig jaar koploper is.

Mannen vaker snotterend thuis

De noordelijke provincie wordt gevolgd door Zeeland, die vorig jaar de kroon spande. Flevoland dat over de lente- en zomermaanden het meeste griepverzuim heeft, kent opvallend weinig extra griepmeldingen in de herfst- en wintermaanden, slechts 18 procent boven het gemiddelde.

Uit de analyse van Acture blijkt dat mannen tijdens de griepgolf gemiddeld vaker snotterend thuis zitten. Vrouwen verzuimen 84 procent meer dan normaal door griep, mannen 116 procent.

Nederland is zieker geweest

Volgens Acture is de griepgolf van 2017-2018 langer dan gebruikelijk. Met tweemaal zoveel griepverzuim als gemiddeld tot eind maart, is de griepgolf 2017-2018 landelijk veel zwaarder dan griepgolf 2016-2017. Nederland is zieker geweest.

Uitgaande van 261 werkdagen per jaar, een gemiddeld jaarinkomen van € 30.000,– een landelijke loonsom van € 206 miljard en de loonsom van klanten van Acture van 2016 en 2017, is een schatting gemaakt van de totale verwachte kosten van griepgolven. De griepgolf 2016-2017 kostte inclusief de uitloop tot het einde € 550 miljoen. De griepgolf 2017-2018 wordt meer dan twee keer zo duur, namelijk € 1,3 miljard.

Griepprik

Acture constateert aan de hand van de cijfers dat de wintermaanden echt flink hebben huisgehouden, maar dat er op dit moment nog steeds relatief veel zieken zijn. Het is ronduit zorgelijk dat dit zolang duurt. Hopelijk wordt de griepprik volgend jaar net iets beter afgestemd op de ‘modellen’, zodat hij daadwerkelijk beter ‘aanslaat’. Op deze manier worden werkgevers op kosten gejaagd en zitten werknemers ziek thuis. In beide gevallen een verliessituatie.

Daarnaast valt er volgens Acture best wat voor te zeggen dat de zogenaamde griepprik ook voor andere generaties in Nederland gratis beschikbaar wordt gesteld. Dat gaat de maatschappij flink wat opleveren.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?