In Nederland krijgt een op de drie mensen kanker. Bijna iedereen krijgt in zijn omgeving te maken met deze ziekte. Ofwel als patiënt, ofwel als collega, als werkgever, als partner of als ouder. De invloed die dat vervolgens heeft op werk is groot. ​​

Iemand die de diagnose kanker krijgt, wordt plotseling met veel zaken geconfronteerd. Ook werk komt ineens in een ander daglicht te staan. Hoe vertel je het als medewerker aan je werkgever? Wil je blijven werken, is dat mogelijk en wat is daarvoor nodig?

Al deze vragen stonden centraal tijdens de eerste editie van de Nationale Kanker en Werk Dag 2019 die op 5 november jl. plaatsvond in Doorn. Deze dag werd georganiseerd door de Groep Werk en Kanker en Stichting Jij speelt de hoofdrol, in samenwerking met AMC, IKNL, NKF en KWF.

Rol werkgever

Op de werkgever heeft het nieuws ook grote impact. Wat kun je als werkgever verwachten en wat kun je doen om je medewerker optimaal te ondersteunen? Wat zijn financiële en juridische consequenties? Waar kun je terecht voor advies en ondersteuning?

Voor werkgevers is het dus belangrijk dat ze in staat zijn de zieke werknemer, zijn leidinggevende en directe collega’s te begeleiden en zo verdere schade op economisch en sociaal vlak voor bedrijf en werknemers te voorkomen.

Praten over kanker

Het is belangrijk om aan het werk te blijven als je met kanker of een chronische ziekte wordt geconfronteerd, maar is het niet altijd eenvoudig, zowel voor werkgever als werknemer. Dat gesprek aangaan is niet altijd makkelijk. Je bent gefocust op je ziekte en behandelproces, maar je werk is er ook.

Om werkgevers en patiënten te ondersteunen in het gesprek over ziekte en het effect op werk, is er een brochure ‘Werk en Kanker, gesprekshulp voor medewerker en werkgever’ ontwikkeld.

Tijdens de Nationale Kanker en Werkdag kreeg Mariëtte Hamer van de SER het eerste exemplaar uitgereikt. Hamer: “Als je aan het werk wilt blijven nadat je gediagnosticeerd bent met kanker, kan alleen met wederzijds begrip en de juiste kennis en informatie. Dat ligt niet alleen bij de werkgever en werknemer, maar dit begint al in de behandelkamer van de specialist”.

>>> Download hier de brochure ‘Werk en Kanker, gesprekshulp voor medewerker en werkgever’