BG_bird2100% onafhankelijk
ArboGratis arbodienst? Laat je niet foppen!

Gratis arbodienst? Laat je niet foppen!

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Bij het kiezen van een (nieuwe) arbodienst kan het verleidelijk zijn om te gaan voor een ‘gratis arbodienst’.

U betaalt dan geen abonnementskosten en gaat pas betalen als u de arbodienst ook echt inzet.

Dat klinkt aanlokkelijk, maar is echt niet verstandig. Dat vindt Marco de Zeeuw van HR Navigator, een online dienst voor werkgevers die op zoek zijn naar de best passende arbodienst.

Juiste arbopartner

Degelijke arbodienstverlening gaat verder dan het verzuimspreekuur bij de bedrijfsarts. De juiste arbopartner kent uw organisatie, de branche, de aanwezige risico’s, de werkplekken en de organisatiecultuur.

Minimaal één keer per jaar zit u samen met uw arbodienst om tafel om op basis van een heldere rapportage de aanpak voor de komende periode vast te stellen.

Persoonlijk contact en betrokkenheid essentieel

Alleen als een arbodienst uw organisatie kent, kan deze goede, concrete adviezen geven. Een gratis arbodienst kan dit per definitie niet, omdat deze relatie ontbreekt.

Volgens De Zeeuw is een wezenlijke relatie met je arbodienst de voorwaarde voor een goede verzuimaanpak. Ofwel: u hebt persoonlijk contact, u voelt hun betrokkenheid en u weet met wie je zaken doet.

De gratis arbocontracten zijn niet toegesneden op de specifieke wensen of behoeften van een werkgever. En de bedrijfsarts wordt bij de gratis aansluiting pas ingeschakeld als het kalf al verdronken is.

Goedkoop is dan dus duurkoop. Waarom? Elke onnodige verzuimdag kost gemiddeld € 200,–. Als u de bedrijfsarts pas na een maand inzet, heeft u dus de eerste paar duizend euro verzuimkosten al aan uw broek.

Uurtje factuurtje

Het niet of te laat inzetten zorgt ook voor onnodig lang verzuim. Bovendien speelt u in de eerste maand zelf voor dokter en is uw dossier niet Poortwachter-proof. En dan krijgt u ook nog eens voor elk telefoontje een factuur van de arbodienst. Die moet u weer controleren en verantwoorden aan uw leidinggevende.

“Ga dus niet in op de verleiding om ‘er goedkoop vanaf te zijn’. Het kost niets, maar dan heb je ook niets”, concludeert De Zeeuw. Als lid van het adviseursteam bij Arbokiezer begeleidt hij jaarlijks meer dan 500 organisaties bij het selecteren van de best passende arbodienst.

Juiste zorg op juiste moment

Verreweg de meeste van deze organisaties kiezen voor een abonnementsvorm waarin minimaal een verzuimportaal, de casemanager en de bedrijfsarts is opgenomen. Daarmee verzekert u zich van de juiste zorg op het moment dat u deze nodig hebt en minimaliseert u het risico op onnodige loonschade of sancties.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?