BG_bird2100% onafhankelijk
ArboImpact geluid in kantoortuin onderschat

Impact geluid in kantoortuin onderschat

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Omgevingsgeluid is een van de grootste ergernissen in open kantoorruimtes en kantoortuinen; de meerderheid (59 procent) van de werknemers ondervindt hier hinder van.

Geklets van collega’s, harde ringtones en luidruchtige telefoongesprekken zijn daarbij de grootste irritaties.

Hetzelfde aantal geeft aan dat ze productiever zijn in een ruimte met minder geluid, 56 procent geeft aan dan minder fouten te maken. Naast dat continu omgevingsgeluid afleidt, kan het op de lange termijn ook fysieke klachten veroorzaken.

Toch staat een goede akoestiek op de werkvloer maar bij zeer weinig werkgevers op de agenda. Zo blijkt uit onderzoek van Specsavers.

Fysieke klachten

De kantoortuin is niet meer weg te denken uit het huidige werkbeeld. De meerderheid van de mensen met een kantoorbaan (55 procent) werkt in een kantoortuin; met gemiddeld 18 collega’s in een open ruimte.

Niet iedereen is hier even blij mee. Geluidsoverlast is hiervoor een belangrijke reden. 67 procent geeft aan dat ze meerdere malen per dag gestoord worden door omgevingsgeluid. Werknemers ondervinden hier allerlei klachten door. Concentratieproblemen (51 procent), frustratie (36 procent), een onrustig gevoel (34 procent), vermoeidheid (27 procent) en hoofdpijn (17 procent) worden aangegeven als de vijf belangrijkste gevolgen van geluidshinder.

Verhoogd adrenaline level

Wat hierbij opvalt is dat er maar weinig aandacht is bij werkgevers voor een goede akoestiek op de werkvloer. Slechts 10 procent geeft aan aandacht te besteden aan de akoestiek bij de inrichting van het kantoor. Dit terwijl ruim de helft van de werknemers (55 procent) de geluidshinder wel eens heeft aangekaart.

In 45 procent van de gevallen is er vervolgens geen actie ondernomen. Naast de impact op korte termijn, zoals concentratieproblemen en stress, kan continu omgevingsgeluid op de lange termijn een negatief effect hebben. Eerder onderzoek toont aan dat mensen die dagelijks langer dan drie uur worden blootgesteld aan ‘kantoorgeluiden’ een verhoogd adrenaline level hebben.

Door het geluidsniveau op kantoor zoveel mogelijk te dempen, kan de concentratie flink worden verbeterd en ontstaat er een fijnere werkplek. Slim gebruiken maken stoffering en voldoende afgeschermde belruimtes kunnen al een enorm verschil maken.

Ondergeschoven kindje

Uit het onderzoek van Specsavers blijkt ook dat akoestiek vaak een ondergeschoven kindje is bij bedrijven. Maar liefst 90 procent van de bedrijven heeft geen beleid op akoestiek. Het is een ongrijpbaar onderwerp en het vergt specialistische kennis. Daarnaast zijn de verschillen tussen kantoren en werkplekken groot, waardoor niet één geschikte oplossing is.

Ook is niet ieder type organisatie is volgens Specsavers even goed geschikt voor het werken in een open kantooromgeving.

Impact-geluid-in-kantoortuin-onderschat

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?