BG_bird2100% onafhankelijk
HRMLiefdesrelatie op het werk, is dat handig?

Liefdesrelatie op het werk, is dat handig?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Valentijnsdag! Een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen of kaarten. Wist jij dat het kantoor een populaire plaats is voor het ontmoeten van je Valentijn? Ruim 1 op de 5 relaties tussen collega’s is begonnen op de werkvloer.

Dat blijkt onder meer uit onderzoek van Viking, waarin 1 op de 2 Nederlandse werkenden aangaf weleens een romance te hebben gehad met een collega. Deze romances bestonden onder andere uit romantische dates na een werkdag, zoenen bij het koffiezetapparaat en spijtige one-night stands.

Werk als huwelijksmarkt

Maar gelukkig heeft niet iedereen spijt van die dronken kerstkus. Voor 30 procent van alle koppels is het namelijk meer dan een scharrel. En 7 procent van al deze zalige zondigers heeft er zelfs een huwelijk aan overgehouden.

Volgens Muel Kaptein, Professor of Business Ethics and Integrity Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het heel logisch dat we verliefd worden op collega’s. “Je werk is een soort huwelijksmarkt. Je werkt intensief samen, je ziet elkaar meer dan je, je buren ziet. Je deelt een passie voor hetzelfde werkveld en op die manier leer je elkaar snel beter kennen.”

Hoe beginnen liefdesrelaties op kantoor?

Het kantoor blijkt een populaire plaats voor bloeiende liefde (of ondeugende daden), want ruim 1 op de 5 relaties tussen collega’s is begonnen op de werkvloer.

Daarnaast is ook het werkfeest met een kwart van de koppels een populaire broedplaats voor de liefde. Dat is makkelijk te verklaren, want een gezellig avondje met collega’s is de ideale manier om de vonken te doen overslaan.

Het grootse deel van de werkende liefdeskoppels (30 procent) wacht echter gewoon tot na de werkdag (of na het werkfeest) om een relatie met een collega te beginnen. Kaptein: “Je bent niet onzichtbaar op het werk. Je denkt soms misschien alleen te zijn en dat het kan, maar je loopt altijd het risico dat je gezien wordt of dat het vastgelegd wordt op camera’s.”

Macht erotiseert

Kaptein geeft aan dat de structuur binnen bedrijven liefdesrelaties ook bevordert; in de zin dat macht erotiseert. Organisaties zijn gelaagd. Werknemers hebben verschillende posities. Posities komen met macht en macht heeft een aantrekkingskracht. En de resultaten uit ons onderzoek laten dit ook zien.

1 op de 10 romantische relaties op de werkvloer is een relatie tussen managers en ondergeschikten. Interessant is te weten dat managers twee keer zo openstaan voor een relatie met een collega dan werknemers in lagere posities.

liefde op het werkVoor millennials liggen deze cijfers nog hoger. 1 op de 6 millennials die een romantische relatie heeft gehad met een collega, geeft namelijk aan dat dit met hun directe leidinggevende was.

Al is dit niet wettelijk verboden (consensuele relaties tussen volwassenen zijn immers een privézaak), kan dit wel tot problemen op de werkvloer leiden. Promoties, bonustoekenningen en evaluaties blijven slechts met moeite objectief als er liefde of lust in het spel zijn.

Een voorbeeld is de relatie tussen Marc van Nimwegen en Marianne Bloos, een topman en topvrouw binnen het Openbaar ministerie. De twee hielden jarenlang geheim dat ze een relatie met elkaar hadden terwijl de een wel een promotie van de ander had gekregen. De relatie was geheim gehouden omdat dergelijke relaties bij het OM niet zijn toegestaan.

Gedragscode

Om dit soort situaties te voorkomen, hanteren veel werkgevers een gedragscode. Codes zijn volgens Kaptein belangrijk binnen organisaties, want liefde kun je niet tegenhouden. Maar op het moment dat een relatie serieus wordt, moet je het wel bespreekbaar maken met een leidinggevende om te kijken wat voor een invloed de liefdesrelatie kan hebben op de werking van het bedrijf. Want de kans is altijd aanwezig dat de liefdesrelatie de werkrelatie ondermijnt.

Niet altijd rooskleurig

Een klein deel van alle relaties tussen collega’s eindigt in een langdurige relatie, maar romances op kantoor zijn lang niet altijd rooskleurig. 70 procent van de Nederlanders die een relatie heeft gehad met een collega, vond dit namelijk knap lastig. Deze koppels zijn helaas niet meer samen. De meest voorkomende problemen voor de tortelduifjes waren het geheimhouden van de relatie (44 procent), het omgaan met roddelende collega’s (29 procent) en het weerstaan van de fysieke aantrekkingskracht van je vlam (28 procent).

Weerstaan van de lusten

Voor millennials is het weerstaan van de lusten heel erg moeilijk. Maar liefst 35 procent gaf aan het moeilijk te vinden om de aantrekkingskracht te weerstaan tijdens werkuren. Gelukkig heeft deze generatie hier een oplossing voor gevonden, want 25 procent van de millennials heeft weleens een ondeugend rendez-vous gehad met een collega op hun werkplek.

Relatie met collega risicovol

Ondanks dat menig Nederlander weleens een beschuitje heeft gegeten met een collega, zijn de meningen over zulke romances niet erg positief. 60 procent van Nederlanders beschouwt een romance met een collega als afleidend en 50 procent denkt dat deze romances hun carrière negatief zouden kunnen beïnvloeden. Ruim 37 procent van alle ondervraagden zou dus ook nooit een relatie aangaan met een collega en beschouwt dit als veel te risicovol.

De optimistische millennials zijn een stuk positiever over kantoor romances. 50 procent van de millennials vindt namelijk dat een romantische relatie op werk de productiviteit kan verhogen en de stress op werk kan verlagen. Geen wonder dan dat deze generatie niet vies is van een liefdesafspraakje op werk.

Bron: Viking Direct

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?