BG_bird2100% onafhankelijk
ArboLong Alliantie Nederland lanceert vernieuwde Werk en longen check

Long Alliantie Nederland lanceert vernieuwde Werk en longen check

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Blootstelling aan stoffen tijdens werk kan effect hebben op de gezondheid van werknemers. De Long Alliantie Nederland lanceerde daarom eerder de Werk en longen check, die onlangs is herzien en aangevuld met nieuwe informatie.

Met deze online check kunnen werknemers zelf nagaan of ze op hun werk in aanraking komen met stoffen die mogelijk invloed hebben op hun luchtwegen. Ook staat in de check meer informatie over maatregelen om dit tegen te gaan.

Sterfte door beroepsziekten

Jaarlijks sterven er 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan 3000 mensen door blootstelling aan stoffen op het werk. Ieder jaar komen er veel nieuwe slachtoffers van beroepsziekten bij. Verschillende longziekten, zoals astma, COPD en longkanker, kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan stoffen op het werk.

Het gaat dan niet alleen om giftige lasdampen of asbest; ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen kunnen tot vervelende gezondheidsproblemen leiden. Denk aan schoonmaakmiddelen, houtstof, kleurstoffen en graanstof.

Met de Werk en longen check kunnen werknemers zelf aan de hand van zes vragen nagaan of ze op het werk worden blootgesteld aan (gevaarlijke) stoffen en of dit effect heeft op de longen. De check geeft inzicht in risico’s en geeft maatregelen aan die helpen om blootstelling te voorkomen.

De tool bevat factsheets met branche-specifieke informatie. Recent zijn, in overleg met de betrokken branches, de teksten herzien en links toegevoegd naar concrete verdere informatie.

De Werk en longen check is gratis beschikbaar via www.werklongencheck.nl

 

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?