Voor 39 procent van de Nederlandse medewerkers geldt dat stress gerelateerd aan werk fysieke klachten verergert met 26 tot 50 procent.

Voor nog eens bijna een derde van hen (30 procent) ligt dit zelfs op 51 tot 75 procent.

Dit blijkt uit onderzoek naar de relatie tussen werkstress en fysieke klachten die het welzijn van medewerkers verminderen uitgevoerd in opdracht van Fellowes, een leverancier van ergonomische accessoires voor de werkplek.

Beroepsrisico no. 1

Eind vorig jaar startte minister Asscher zijn vierjarige aanpak van beroepsrisico nummer 1; werkstress. Asscher wil met het terugdringen van stress op het werk het welzijn van medewerkers verbeteren, zodat zij minder verzuimen.

Asscher stelt dat een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkstress. Ziekteverzuim kan voor een organisatie in de kosten lopen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat ziekteverzuim voor de Nederlandse werkgevers een kostenpost oplevert van ruim 3,3 miljard euro.

Werkstress verergert fysieke klachten

In het meest recente onderzoek in opdracht werden 250 kenniswerkers ondervraagd. De respondenten werd gevraagd waar hun fysieke klachten, zoals pijn in de rug en/of schouders en nekpijn, vandaan komen.

15 procent van de ondervraagden antwoordde hierop: “Doordat ik stress ervaar op mijn werk“. Hiermee staat werkstress op de vijfde plek in de top-5 van de grootste veroorzakers van fysieke klachten op de werkplek.

Deze top-5 bestaat verder uit een slechte werkhouding ten gevolge van een niet goed afgestelde stoel (1), of bureau/tafel (2), een verkeerde hoogte van het beeldscherm van de pc (3) of laptop (4).

Bij organisaties met meer dan 100 medewerkers geeft een op de tien respondenten aan dat de mate waarin werkstress hun fysieke klachten verergert zelfs tussen de 76 en 90 procent is.

Leeftijd

Oudere medewerkers hebben meer last van werkstress die de fysieke klachten verergert.

In de leeftijdscategorieën onder de 35 jaar, de daaropvolgende leeftijdscategorie en de leeftijdcategorie 46 tot 55 jaar geven de meeste respondenten aan dat hun fysieke klachten door werkstress met 26 tot 50 procent verergeren.

Bij medewerkers boven de 55 jaar stijgt de mate van invloed van werkstress op de fysieke klachten; 2 op de 5 respondenten geeft aan dat werkstress hun fysieke klachten verergert met 76 tot 90 procent.

Opvallend is ook dat in de jongste generatie 1 op 10 respondenten aangeeft dat werkstress direct (100 procent) invloed heeft op de fysieke klachten.

Geslacht

Daarnaast hebben vrouwen hier vaker last van dan hun mannelijke collega’s. Bijna een derde van de vrouwen (32 procent) geeft aan dat stress gerelateerd aan werk hun fysieke klachten verergert met 51 tot 75 procent en nog eens 18 procent van hen geeft aan dat dit zelfs 76 tot 90 procent is.

Bij de mannen is dit minder; meer dan de helft (56 procent) geeft aan dat de fysieke klachten door werkstress verergeren met 26 tot 50 procent.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat slechts 6 procent van de respondenten aangeeft een gesprek over de stressklachten met zijn HR-manager of bedrijfsarts te hebben gevoerd.

Minder verkrampte houding

Fysieke problemen ten gevolge van werkstress kunnen door middel van de juiste houding worden verminderd.

Een juiste fysieke houding kan bereikt worden door de werkomgeving af te stellen op de persoon en door het gebruik van ergonomische accessoires.

Deze producten ‘dwingen’ medewerkers de juiste werkhouding aan te nemen waardoor fysieke klachten, zoals pijn in de rug en/of schouders, nek en polsen -worden verminderd.

Bron: Fellowes