Werknemers met hersenletsel worden bij hun terugkeer naar werk vaak verkeerd beoordeeld, bijvoorbeeld door de arts bij het UWV.
Ze worden overschat omdat er aan de buitenkant niets te zien is, zo blijkt uit gegevens van de Hersenstichting.
Dit leidt tot onbegrip voor de situatie van de patiënt.
Optimale re-integratie
Speciaal voor werknemers met hersenletsel, hun werkgevers en professionals zoals bedrijfsartsen, heeft de Hersenstichting de website www.werkenmethersenletsel.nl ontwikkeld: een platform met informatie voor werknemers en werkgevers voor een optimale re-integratie.
Onzichtbare gevolgen
Jaarlijks krijgen naar schatting 160.000 mensen te maken met een hersenziekte of een vorm van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenoperatie.
De onzichtbare gevolgen, zoals vertraagde informatieverwerking en vermoeidheid, zijn vaak impactvol en hebben ook invloed op het werkgebied en het beoordelingstraject voor re-integratie.
Slechts 40 procent van de mensen met een NAH, die werkzaam waren voor het letsel optrad, is na twee jaar weer aan het werk.
Meer begrip en beter toekomstperspectief
De infolijn van de Hersenstichting krijgt jaarlijks tientallen mails en telefoontjes van patiënten, partners, collega’s en werkgevers met vragen over dit onderwerp. Onbegrip is een vaak genoemd probleem.
Het platform Werkenmethersenletsel.nl biedt nu antwoord op vragen als” “waar heb ik recht op als ik na revalidatie weer aan het werk wil”, of “ik wil mijn medewerker graag een kans geven, maar waar moet ik rekening mee houden?”