Schrikbarend weinig werknemers nemen hun werk in de zomer soms mee naar buiten.

Uit onderzoek onder ruim 1000 werkende Nederlanders van Manutan blijkt dat slechts 14 procent in de zomer weleens buiten overlegt of brainstormt.

 

Werkgevers laten kansen liggen

Slechts  een kwart luncht lekker buiten, terwijl weten­schappelijk bewezen is dat buiten zijn goed is voor een mens.

Ook andere gelegenheden om buiten te zijn, worden nauwelijks benut.

Met name werkgevers laten kansen liggen; slechts de helft organiseert in de zomer activiteiten voor werknemers op de werkvloer. Bij niet meer dan 15 procent van de bedrijven probeert de werkgever zijn personeel aan te moedigen de fiets te pakken in de zomer.

Wegnemen stress

Het allerbelangrijkste onderzoeksresultaat voor iedereen is dat in de natuur zijn stress kan wegnemen en mentale uitputting kan verhelpen.

In 2007 lieten wetenschappers in een onderzoek iets engs zien aan mensen of lieten hen een moeilijke taak vervullen. Daarna werden ze blootgesteld aan zowel een natuurlijke als een stadse omgeving.

Op drie momenten werd hun stressniveau gemeten: helemaal aan het begin, na de stress veroorzakende ervaring en na blootstelling aan een natuurlijke en stadse omgeving.

De tijd in de natuur gaf de deelnemers een verbeterd humeur, ze konden moeilijke taken beter aan en waren duidelijker hersteld van de eerdere stress dan een controlegroep die niet aan een natuurlijke omgeving was blootgesteld.

Bron: Manutan