BG_bird2100% onafhankelijk
HRMNederlanders werken meer thuis dan Duitsers en Belgen

Nederlanders werken meer thuis dan Duitsers en Belgen

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

In Nederland werkt 43 procent momenteel vanuit huis, blijkt uit Loonwijzers onderzoek naar werk en privé tijdens de coronacrisis.

Dat is meer dan in onze buurlanden: in Duitsland werkt 28 procent vanuit huis, in België 26 procent.

Nederland lijkt, wat betreft het aandeel thuiswerkers, meer op Italië en Spanje. In Italië ligt het aandeel thuiswerkers sinds de start van het onderzoek op 47 procent. In Spanje werkt 41 procent vanuit huis.

Niet erg positief over thuiswerken

De meeste Nederlanders die de enquête invullen en een reactie over hun ervaringen achterlaten, lijken niet erg positief over het thuiswerken. Zo klaagt een businessconsultant over de toegenomen werkdruk: “Het lijkt wel alsof er nog meer te werken valt. Ik heb de hele dag videoconferenties en vergaderingen, maar ze lijken een stuk minder doelmatig dan voorheen.”

Gezondheid beïnvloed

Een medewerker van een humanitaire organisatie wijst op de gevolgen die ze ondervindt: “Mijn mentale en fysieke gezondheid worden flink beïnvloed doordat ik meer tijd voor een scherm doorbreng. Het leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn en slaaptekort.”

Niet iedereen is echter negatief over het gedwongen thuiswerken. Voor een ondervraagde schoolbegeleider zitten er ook positieve kanten aan: “Ik kan nu meer meedoen met de maatschappij, omdat ik door ziekte al grotendeels aan huis was gebonden. Doordat mijn werk eindelijk meer is ingesteld op immobiliteit, bijvoorbeeld in de ICT en andere systemen, kan ik meer betekenen in mijn werk.”

De Nederlandse enquête is hier te vinden.

>>> Lees onze andere artikelen over thuiswerken

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?