Nederland staat op de derde plaats in een internationaal onderzoek naar het geluk van medewerkers.

Op het totaal aantal medewerkers dat gelukkig is, scoort Nederland met 69,9 procent de derde hoogste score onder alle onderzochte landen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport ‘De geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers’.

Het rapport toont aan dat de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland de meest gelukkige medewerkers hebben. Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk zijn de landen met de minst gelukkige medewerkers.

Geluk van medewerkers per land

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de factoren die geluk op het werk beïnvloeden verschillen per land.

In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada, zijn trots, waardering en respect de belangrijkste factoren. Voor werknemers uit Frankrijk, België, Duitsland en Australië is het belangrijk om eerlijk en met respect behandeld te worden. In Nederland is een gevoel van voltooiing het belangrijkste criterium om gelukkig te zijn op de werkvloer.

“Het geluk van medewerkers staat in nauw verband met de productiviteit en innovatie van de organisatie. Gelukkige werknemers zijn meer betrokken en gedrevener om succes te boeken, waardoor er een positieve en goed presterende werksfeer wordt gecreëerd”, zegt Ricardo van Popering, Senior Business Manager bij Robert Half. “Door de tijd te nemen om feedback te geven en waardering te tonen, kunnen werkgevers de betrokkenheid en tevredenheid van hun medewerkers verhogen, wat leidt tot meer geluk op de werkvloer.”

* Score gebaseerd op een schaal van 0 tot 100, met 0 als slechtst mogelijke uitkomst en 100 als best mogelijke uitkomst.

Land Geluksscore
Gemiddeld 68.1
Verenigde Staten 71.8
Duitsland 71.2
Nederland 69.9
Australië 67.9
Canada 67.8
Verenigd Koninkrijk 67.2
België 65.2
Frankrijk 63.8

Niveau van stress en interesse per land

In het onderzoek is daarnaast per land gekeken naar de hoeveelheid stress van werknemers en de betrokkenheid in het werk.

Onder de ondervraagde werknemers zijn het de Duitse werknemers die aangeven de meeste interesse te hebben in het werk dat ze doen, gevolgd door de Nederlanders en Amerikanen. Nederlandse werknemers zeggen het minste stress te hebben, waarbij ook Australische werknemers en Britten aangeven dat ze weinig stress hebben op het werk.

Niveau van interesse in het werk Laag stressniveau
1 Duitsland Nederland
2 Nederland Australië
3 Verenigde Staten Verenigd Koninkrijk
4 België Verenigde Staten
5 Frankrijk België
6 Canada Canada
7 Verenigd Koninkrijk Frankrijk
8 Australië Duitsland


Download
 het rapport “Op naar werk waar je happy van wordt: de geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers” van Robert Half.