BG_bird2100% onafhankelijk
Re-integratieNieuw: Kenniscentrum Werk & Kanker

Nieuw: Kenniscentrum Werk & Kanker

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het expertisecollectief Groep Werk & Kanker lanceert het online Kenniscentrum Werk & Kanker.

Steeds meer mensen in de arbeidzame leeftijd krijgen met kanker te maken. Werk draagt in veel gevallen bij aan herstel en aan kwaliteit van leven. Dat vergt wel aandacht.

Dit kennisplatform biedt werkgevers, werknemers en andere betrokkenen praktische informatie over werken bij kanker.

Stigma rond werk en kanker

Jaarlijks krijgen zo’n 100.000 mensen in Nederland de diagnose kanker, 40.000 van hen in de arbeidzame leeftijd. Werk kan bijdragen aan herstel, kwaliteit van leven en welbevinden, blijkt uit verschillende studies. Maar hoe pak je dat aan? Wat zijn de uitdagingen voor de werknemer, werkgever en andere betrokkenen? Hoe verloopt het ziekteproces en wat betekent dat voor het werk? Met welke wettelijke en financiële kwesties moet je rekening houden?

Op zulke praktische vragen geeft het Kenniscentrum Werk & Kanker antwoord. Het kenniscentrum wil bijdragen aan een afname van het stigma rond werk en kanker en streeft ernaar dat werk meer wordt gezien als een natuurlijk onderdeel van leven en herstel. 

Kennis vinden en delen

Het Kenniscentrum Werk & Kanker is primair bedoeld voor werkenden, werkgevers, zelfstandig ondernemers en andere direct betrokkenen. Zij vinden hier praktische informatie over werk en kanker. Waar nodig en mogelijk wordt verwezen naar externe bronnen.

De komende tijd breiden de initiatiefnemers het kenniscentrum verder uit, waarbij zij nadrukkelijk ook andere partijen uitnodigen om informatie bij te dragen. Zo bouwen zij aan een centraal en herkenbaar informatiepunt waar ook partijen zoals wetenschappers, verzekeraars, beleidsmakers en zorgverleners kennis kunnen vinden en delen.

Initiatief van Groep Werk & Kanker

Het Kenniscentrum Werk & Kanker is opgezet door de Groep Werk & Kanker. Dit is een collectief van drie organisaties gespecialiseerd in verzuim- en re-integratiebegeleiding van mensen met kanker: Care in Company, Re-turn en Stap.nu ondersteunen dagelijks tientallen organisaties en mensen. Daarnaast bieden zij via de Groep Werk & Kanker hun praktijkkennis ter beschikking van de overheid, verzekeraars, patiëntenorganisaties, zorgverleners en werkgeversplatforms. Hun ervaring is dat herstel en werkhervatting hand in hand gaan en dat werken bij kanker bijdraagt aan kwaliteit van leven.

Er is een groeiende behoefte aan kennis en begeleiding rondom dit onderwerp. Het bundelen van informatie op dit platform voegt waarde toe aan bestaande kennis en voorkomt versnippering. De Groep Werk & Kanker werkt dagelijks in de praktijk van werknemers en werkgevers en houdt de informatie actueel.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?