BG_bird2100% onafhankelijk
BG_bird2100% onafhankelijk
Arbo Nieuwe lijst kankerverwekkende en mutagene stoffen online beschikbaar

Het aantal gevallen waarin werkgerelateerde situaties bijdragen aan kanker wordt geschat op enkele procenten.

Nieuwe lijst kankerverwekkende en mutagene stoffen online beschikbaar

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

BedrijfsprofielBedrijfsprofiel

De nieuwe lijst met kankerverwekkende en mutagene stoffen van het ministerie van SZW is nu online beschikbaar.

Kankerverwekkende en mutagene stoffen kunnen in vrijwel alle werksituaties voorkomen. Denk hierbij aan de industrie, bouwnijverheid, ziekenhuizen en laboratoria.

Kanker

Kankerverwekkende stoffen kunnen kanker veroorzaken of de kans hierop vergroten. Mutagene stoffen kunnen het DNA beschadigen en in combinatie met andere stoffen leiden tot kanker.

Het aantal gevallen waarin werkgerelateerde situaties bijdragen aan het ontstaan van kanker wordt geschat op enkele procenten. Dit komt per jaar neer op enkele duizenden gevallen waarbij uitoefening van het beroep mogelijk een rol speelt.

Wettelijke verplichtingen

In de wet zijn eisen opgenomen voor het werken met kankerverwekkende en mutagene stoffen. Voor een aantal specifieke kankerverwekkende stoffen en processen zijn bepalingen opgenomen die het gebruik geheel verbieden of bepaalde toepassingen uitsluiten.

Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen mag geen blijvende eindoplossing zijn. Het gebruik mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk is.  Voor werknemers onder de 18 jaar is het geheel verboden om met kankerverwekkende of mutagene stoffen te werken.

Bekijk hier de nieuwe lijst met kankerverwekkende en mutagene stoffen van het ministerie van SZW.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!