BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Onderzoek leidt tot meer kennis over voorspellers psychisch verzuim

Onderzoek leidt tot meer kennis over voorspellers psychisch verzuim

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Giny Norder, bedrijfsarts bij ArboNed, promoveert op 16 november aanstaande.

Zij heeft onderzoek gedaan naar factoren die de duur van verzuim door psychische klachten voorspellen en over factoren die samenhangen met een terugval.

Psychische stoornissen zijn de oorzaak van een aanzienlijk deel van het langdurig verzuim en de belangrijkste reden voor een WIA-uitkering voor werknemers jonger dan 55 jaar.

Kennis over risicofactoren

Met haar proefschrift “Common mental disorders. Prediction of sickness absence durations and recurrences“, wil Norder de huidige kennis over voorspellers van psychisch verzuim vergroten.

Kennis over de risicofactoren helpt volgens Norder bedrijfsartsen werknemers eerder en gericht te verwijzen naar een behandeling of interventie die gericht is op de vermindering van langdurig verzuim.

Risicofactoren die verzuim langer dan drie maanden voorspellen, zijn leeftijd boven vijftig jaar, een hoog opleidingsniveau, depressie en een hoge klachtbeleving.

Begeleiding ook na herstel noodzakelijk

Werknemers die uitvallen door psychische klachten, hebben een groter risico op baanverlies: 18 procent van de werknemers verloor in een periode van vijf jaar hun baan, in vergelijking met 9 procent van de werknemers zonder ziekteverzuim door psychische klachten.

In het eerste jaar nemen de werknemers zelf de beslissing om weg te gaan. In jaar 2-5 worden zij vaak vanwege disfunctioneren in werk ontslagen.

Als werknemers hersteld zijn na psychische klachten, blijft begeleiding noodzakelijk. Van de groep werknemers die hersteld is, krijgt 28 procent opnieuw te maken met verzuim door psychische klachten, vaak binnen 12 maanden.

Bij werknemers binnen deze groep die ouder zijn dan 55 jaar, valt het merendeel zelfs binnen 4 maanden opnieuw uit. Het blijft volgens Norder dan ook wenselijk om de psychische gezondheid en het functioneren in werk te monitoren, bijvoorbeeld met preventieve spreekuren of preventief medische onderzoeken, de PMO’s.

Bron: ArboNed

 

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!