BG_bird2100% onafhankelijk
HRM Orde in de chaos

Orde in de chaos

Column van coach Wilma de Haas: op zoek naar ordening, logica en een systeem

Verdieping Verdieping

Opinie Opinie

Interview

Maandthema

Ik probeer het al jaren te snappen. Hoe de mens in elkaar zit. Waar bestaat hij uit? Lichaam en Geest? Gevoel en verstand?

En elke keer als ik denk dat ik het begrijp, komt er weer iets anders bij. Of een andere indeling. Lichaam, geest én ziel. We hebben gevoelens en er bestaat zoiets als emotie. Vanuit allerlei verschillende invalshoeken wordt de mens bekeken en ingedeeld.

Net als elk mens probeer ik ordening in de chaos te scheppen, want zonder dat kunnen wij niet functioneren. Ergens, ergens zullen wij toch steeds weer op zoek gaan naar een systeem, een logica die ons helpt om alles om ons heen te bevatten. Dat hebben wij nu eenmaal nodig. Ik dus ook.

Maar door al die wisselende invalshoeken raakte ik langzamerhand de weg kwijt. Hoe zat het nu? En hoe kon ik dit nu op begrijpelijke wijze aan mijn klanten uitleggen. Want vaak willen ze het ook begrijpen, snappen hoe het zit, hoe die mens die ze zijn nu werkt.

Ten einde raad zijn we maar een eigen psychologisch model gaan ontwikkelen. En omdat we niet verder dan twee kunnen tellen, bleek Haas & Konijn zich uitstekend te lenen voor een simpel model. Hier komt ie.

Konijn…
staat model voor het emotionele brein. Konijn is gevoelig, houdt van spelen, heeft contact met haar intuïtie, is spontaan en volgt haar eerste impuls en instincten (plant zich razendsnel voort). Ze maakt gebruik van alle zintuigen, is fysiek ingesteld en zit vooral in haar lichaam.

Konijn kan alleen in het Hier & Nu leven en heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Konijn reageert onbewust en heeft een levendige verbeeldingskracht. Alles is mogelijk. Je zou het niet zeggen, maar Konijn is veel ouder en primitiever dan Haas. Haar reacties zijn van oorsprong essentieel voor overleven.

Haas…
staat voor het cognitieve brein. Haas kan heel goed denken, beredeneren en is verstandig. Hij analyseert en kijkt vooruit. Een echte planner. Haas leeft vooral in het verleden en de toekomst.

Haas zal altijd eerst denken voordat hij tot handelen overgaat. Haas is rationeel ingesteld en zit vooral in je hoofd. Het lijkt alsof Haas ouder is dan Konijn, maar dat is schijn. Haas is piepjong vergeleken met Konijn.

Samenwerking emotie en cognitie

Een mens bestaat in feite uit meerdere delen. Je kunt niet alleen maar in je emotie zitten en je driften volgen. Voor anderen is het juist weer goed om wat meer van het gevoel uit te gaan.

Haas & Konijn kunnen niet mét, maar ook niet zónder elkaar. In feite zijn ze continu aan het strijden wie gelijk heeft.

Aan de mens de uitzonderlijke moeilijke en belangrijke taak om ervoor te zorgen dat die twee gaan samenwerken en elkaar aanvullen. Waarbij Konijn de richting aangeeft wat we willen met ons leven en Haas ons helpt om ons op die weg zo verstandig mogelijk vooruit te brengen. Dan functioneren we optimaal. Met plezier én vanuit rust van binnen.

Eindelijk orde in de chaos.

Deel dit artikel

Wilma de Haas
Wilma de Haashttps://www.haasenkonijn.nl/

Wilma de Haas, Haas & Konijn, bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. De columns van Wilma de Haas zijn in 2014 gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘K-Therapie’.

Meer van deze auteur?

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?