BG_bird2100% onafhankelijk
HRMRuim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie

Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Voor 22 procent is het kostenaspect leidend in de besluitvorming rondom de HR-strategie, en maar liefst 23 procent van de organisaties in Nederland heeft geen HR-strategie.

Dit blijkt uit onderzoek van Nextmoves, implementatiepartner van SAP SuccessFactors en SAP HCM, uitgevoerd onder ruim 300 HR-professionals.

Het zijn voornamelijk de kleinere organisaties die geen HR-strategie hebben gedefinieerd. Zo heeft meer dan een kwart (27 procent) van de organisaties met minder dan 250 medewerkers geen HR-strategie, terwijl dit van de organisaties met meer dan 250 medewerkers slechts 9 procent is.

Wanneer er besluitvorming plaatsvindt rondom de HR-strategie, vindt die voor 22 procent van de organisaties voornamelijk plaats op basis van de kosten. In de basis nemen de meeste organisaties (37 procent) besluiten over de HR-strategie met de langetermijnvisie in gedachten.

Hier staat nog steeds een aanzienlijk aantal organisaties (16 procent) tegenover dat besluiten voor de HR-strategie ad hoc neemt. Het zijn zowel kleine als grote organisaties die het zo aanpakken.

CEO is de beslisser
Als de HR-strategie wordt opgesteld, doen Nederlandse organisaties dit voornamelijk voor de middellange termijn. Zo geeft 44 procent aan dat er een strategie is uitgezet voor tussen de 1 en 5 jaar.

De beslissingen rondom de HR-strategie worden in de helft van de organisaties (49 procent) genomen door de CEO. Bij slechts 17 procent van de organisaties is het de CHRO die bepaalt.

Deel dit artikel