BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame InzetbaarheidScholen positief én bezorgd over oudere leraar

Scholen positief én bezorgd over oudere leraar

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Scholen zien de meerwaarde van oudere leraren. Tegelijkertijd zijn er soms zorgen over hun inzetbaarheid.

Conflict- of ontslagzaak

Dat bleek woensdag uit onderzoek dat de reformatorische scholenorganisatie VGS heeft laten uitvoeren. Aanleiding daartoe was een bericht van vakbond CNV dat die vorig jaar vaker dan eerdere jaren werknemers van 58 jaar of ouder hielp bij een conflict- of ontslagzaak.

Daaruit werd in de media geconcludeerd dat het voor oudere leerkrachten steeds moeizamer wordt om te blijven functioneren in het onderwijsveld.

Levenswijsheid

Scholen willen niet van oudere werknemers af, maar er zijn wel maatregelen nodig om hen duurzamer inzetbaar te maken, concludeert de VGS, die daarvoor aanbevelingen geeft.

De geïnterviewde directeuren noemen als meerwaarde van oudere leraren onder andere dat zij een rijke kennis en ervaring in lesgeven hebben. Ouderen hebben een waardevolle inbreng binnen het team en in de omgang met kinderen en ouders. Juist oudere leerkrachten zijn door hun levenswijsheid in staat tot relativering, nuancering en bedachtzaamheid.

Verminderde veerkracht

Tegelijkertijd signaleren de meeste geïnterviewden dat er soms wel zorgen zijn over de inzetbaarheid van oudere leraren. Zo signaleren werkgevers een verminderde veerkracht, vitaliteit en soms flexibiliteit.

Oudere leerkrachten staan soms sceptisch ten opzichte van onderwijsvernieuwingen, digitalisering en bureaucratisering.

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuimpercentage onder hen is niet hoger dan onder de jongere collega’s, maar de verzuimduur is gemiddeld wel langer. Ook hebben oudere werknemers vaak tijdrovende nevenfuncties of mantelzorgtaken.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?