BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Selecteren op basis van psychologische gezondheid onder de loep

Selecteren op basis van psychologische gezondheid onder de loep

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het jaarverslag van de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) over 2017 is verschenen.

De CKA heeft als doelstelling om het kennisniveau over de Wet op de medische keuringen (Wmk) te verbeteren en mede daardoor te voorkomen dat mensen ten onrechte medisch worden gekeurd bij het aanvaarden van een nieuwe functie. De commissie behandelt klachten en geeft advies over aanstellingskeuringen.

Selectie op stressbestendigheid

Om de kennis te verbeteren en verdiepen bij mensen die met de Wmk werken, zoals artsen, werkgevers en psychologen, heeft de CKA dit jaar een groot aantal gesprekken gevoerd met deze doelgroepen en hun koepelorganisaties. Daarin kwam aan de orde wat de precieze bedoeling is van de Wmk en wat de richtlijnen kunnen zijn voor die gevallen waarin de Wmk niet voorziet als het gaat om psychologische gezondheidsvragen bij aanstellingskeuringen.

Bij sollicitaties wordt veel geselecteerd op competenties zoals stressbestendigheid. Dat mag, maar soms wordt overgestapt naar vragen naar de psychische gezondheid. Er bleek in de gesprekken nog veel onduidelijkheid te zijn over de ruimte die de wet laat, of juist niet, want alleen bedrijfsartsen mogen vragen over psychische gezondheid stellen en dan nog alleen wanneer het sollicitatieproces is afgerond.

Hierover zijn in 2017 diverse klachten ingediend en vragen gesteld aan de CKA. In de oordelen en adviezen van CKA wordt duidelijkheid gegeven over de ruimte die de wet laat. De oordelen en adviezen zijn terug te vinden op de website www.aanstellingskeuringen.nl

Selectie op psychische gezondheidsrisico’s

Daarnaast organiseerde de CKA in 2017 een werkconferentie voor werkgevers, HR- medewerkers, bedrijfsartsen, juristen en psychologen over selecteren op psychische gezondheidsrisico’s. Aan de hand van enkele fictieve casussen zijn goede dialogen gevoerd over de grijze gebieden tussen werk, gedrag en gezondheid. Hier bleek o.a. ook dat de Leidraad aanstelllingskeuringen, die door bedrijfsartsen wordt gebruikt, dringend aan herziening toe is.

Het jaarverslag verschijnt uitsluitend digitaal. Vanuit deze publicatie kunt u doorklikken naar webpagina’s met meer informatie en achterliggende documenten.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?