BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimSomberheid door lockdown verlengt lang verzuim

Somberheid door lockdown verlengt lang verzuim

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Tijdens de tweede golf is er sprake van vaker en langer verzuim door besmetting met het coronavirus. Was tijdens de eerste golf de helft van de door corona gevelde mensen na twee maanden weer volledig aan het werk, nu in de huidige tweede golf duurt dat bijna drie maanden.

Volgens Arbo Unie hebben mentale factoren zoals somberheid en teleurstelling door de vele beperkende coronamaatregelen invloed op de veerkracht van mensen, die daardoor minder snel herstellen van hun coronabesmetting.

Meer hersteltijd

Herstellen van corona is steeds minder alleen een fysieke onderneming, stelt bedrijfsarts Corné Roelen van Arbo Unie, tevens hoogleraar Verzuim en Werkfunctioneren.

Uit recente cijfers van Arbo Unie blijkt dat mensen tijdens de tweede ziektegolf aanzienlijk meer tijd nodig hebben om te herstellen.

In de eerste golf was de helft van de mensen die ziek waren gemeld door COVID-19 na 66 dagen weer volledig aan het werk. Tijdens de tweede golf werkt de helft van de mensen na 87 dagen nog steeds niet volledig. Het verschil van bijna een maand langer herstel wijt Roelen aan de mentale gevolgen van de coronacrisis.

Mensen zijn volgens hem niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk moe van corona. Teleurstelling en somberheid door beperkende maatregelen hebben effect op de snelheid van het herstel en daarmee re-integratie.

Stapsgewijs weer aan het werk

Een ander belangrijk verschil met de eerste golf is dat mensen nu veel geleidelijker hun werk opbouwen. In de eerste golf ging iets meer dan de helft van de mensen van de een op de andere dag weer volledig werken. Nu is dat nog geen kwart.

Driekwart van de mensen bouwt het werk dus stapsgewijs op. Met de besmettelijkere varianten zijn werknemers veel voorzichtiger geworden met sociale activiteiten inclusief werk.

Arbo Unie pleit ervoor om bij herstel van corona ook oog te hebben voor eventuele mentale klachten. Deze vragen om een andere aanpak bij het herstel, zoals (meer) wandelen en fietsen. Bij geestelijke vermoeidheid is het van belang om de mentale energiebalans te herstellen, eventueel met hulp van een coach.

>>> Lees meer over ziekteverzuim

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?