BG_bird2100% onafhankelijk
HRMSteeds meer Nederlanders gaan weer naar kantoor maar blijven er korter

Steeds meer Nederlanders gaan weer naar kantoor maar blijven er korter

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Sinds 8 februari is er een stijgende lijn te zien van het aantal mensen dat weer naar kantoor gaat. Dat blijkt uit analyse van Mapiq onder meer dan 64.000 werknemers.

Daaruit blijkt dat sinds de opening van de basisscholen er meer dan een verdubbeling is te zien van het aantal werknemers dat naar kantoor gaat (een toename van 126 procent). Deze stijging is ingezet na de opening en zowel zichtbaar bij middelgrote als grote bedrijven.

Verblijf op kantoor is korter

Hoewel meer mensen naar het kantoor gaan, blijven ze er gemiddeld niet langer. Gemiddeld zijn werknemers 1,96 dag per week op kantoor. Dat is een soortgelijk aantal als voor de heropening van de basisscholen, zo blijkt uit de data die de periode 1 januari 2021 tot 28 maart 2021 bestrijkt.

Avondklok ook van invloed

Uit de data blijkt ook dat na direct het instellen van de avondklok op 23 januari 2021 beduidend minder mensen naar kantoor gingen. In de periode 23 januari – 8 februari daalde het aantal kantoorwerkers met elf procent om daarna weer te stijgen.

In de dataset zijn naast Nederlandse werknemers, ook werknemers uit andere Europese landen onder de loep genomen, in totaal zo’n 20.000. Binnen Europa loopt de stijging van werknemers die weer naar het kantoor gaan, overigens minder steil op. Het aantal mensen dat naar kantoor in Europa gaat, is sinds januari 2021 met 12 procent gestegen.

>>> Lees meer over thuiswerken

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?