BG_bird2100% onafhankelijk
HRMThuiswerken is een blijvertje: 10 tips om medewerkers te motiveren

Thuiswerken is een blijvertje: 10 tips om medewerkers te motiveren

Hoe maak je jezelf zichtbaar op de online werkvloer?

Zijn je medewerkers ook thuiswerkers geworden? Grote kans dat ze de hele dag achter hun scherm zitten, mét online meetings, maar zónder de toevallige ontmoetingen, ontspannen gesprekjes bij het koffieapparaat en al die andere momenten om zichtbaar te zijn bij collega’s en hun leidinggevende.

Sommigen zijn al maanden niet op kantoor geweest en praten alleen met anderen via de computer en telefoon.

Collega’s kunnen niet even bij elkaar en bij het management binnenlopen om wat te bespreken, niet gezamenlijk lunchen, er is geen vrijdagmiddagborrel… Door corona zijn veel van deze informele momenten weggevallen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn leidinggevende en collega’s weten waarmee ik bezig ben?

Medewerkers hebben vragen als: hoe blijf ik zichtbaar als niemand me ziet? Hoe zorg ik ervoor dat mijn leidinggevende en collega’s weten waarmee ik bezig ben? Word ik nog wel gevraagd voor nieuwe projecten? Hoe creëer ik draagvlak voor mijn projecten? Hoe weet ik dat er interessante functies ontstaan waarvoor ik in aanmerking wil komen?

Eerst dachten we dat het thuiswerken tijdelijk zou zijn, maar inmiddels weten we dat het echt nog wel even gaat duren. Het nieuwtje is er ook vanaf. Er zijn nauwelijks meer online borrels en er wordt gezucht bij de aankondiging van weer een online meeting of een ‘inspirerende’ webinar. Online werken blijkt erg vermoeiend te zijn en velen verlangen af en toe echt weer naar kantoor.

Hoe de situatie zich ook gaat ontwikkelen, thuiswerken is een blijvertje. Hoe houden we het leuk en hoe zorgen we ervoor dat online werken werkt? Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en goed hun werk kunnen blijven doen?

Geef je medewerkers deze tips om zichtbaar te zijn op de online werkvloer

Tip 1.
Blijf je collega’s betrekken bij je werk. Bel ze of plan een korte online meeting en vraag om input. Jouw werk wordt er beter van en waarschijnlijk ook leuker en je bereikt meer.

Tip 2.
Maak duidelijke resultaatafspraken met je leidinggevende, zodat je precies weet wat er van je wordt verwacht en koppel regelmatig terug wat de voortgang is.

Tip 3.
Bespreek ook met je leidinggevende hoe en hoe vaak hij of zij op de hoogte gehouden wil worden van waar jij mee bezig bent. Laat bila’s altijd doorgaan, ook als je geen knelpunten bent tegengekomen. Door regelmatig contact te hebben houd je de drempel laag om elkaar ergens bij te betrekken.

Tip 4.
Als je af en toe wel naar kantoor gaat, laat het dan weten aan de mensen met wie je samenwerkt. Probeer elkaar even te zien. Kan ook met een wandeling bij jou in de buurt, of bij je collega. Je leert elkaar dan wat beter kennen, doordat je het niet alleen hebt over werk.

Tip 5.
Neem jezelf voor om dagelijks een of meer collega’s te bellen. Wees geïnteresseerd in de ander, vraag hoe het met hem of haar gaat en of je ergens bij kan helpen. De kans is groot dat dat gewaardeerd wordt.

Tip 6.
Vergader online niet te lang. Stel voor om korte videocalls te hebben met een duidelijk doel en in kleine groepjes. Dat maakt het makkelijker om jouw inbreng te laten horen en iedereen is dan beter in beeld. Lees ook deze blog over het voorkomen van online vergaderblunders!

Tip 7.
Het totaalplaatje moet kloppen: je maakt niet alleen indruk met de kwaliteit van je werk. Hoe je je presenteert, je stemgebruik, je LinkedIn-profiel, je voicemailbericht, het heeft allemaal invloed op de indruk die je achterlaat. Juist nu een goed moment om dit te checken en te updaten.

Tip 8.
Zorg dat je goed in beeld bent tijdens online meetings: een goede lichtbron die je van voren belicht, een neutrale achtergrond en een goede camerapositie. Kijk eens hoe professioneel je anderen vindt overkomen op beeld en leer daarvan.

Tip 9.
Stel een professionele profielfoto in voor als je af en toe je camera uit hebt staan tijdens een meeting.

Tip 10.
Zorg dat informele ontmoetingen vaker voorkomen. Persoonlijke momenten creëren een band en je hoort meer, bijvoorbeeld over nieuwe projecten of een reorganisatie.

Plan voor een digitaal overleg eens een voorgesprek met een collega om iets te overleggen of zeg aan het eind van een overleg dat je nog even met iemand online wilt blijven hangen.

Ieder mens heeft behoefte aan erkenning. Wie zich op een goede manier zichtbaar maakt, krijgt meer erkenning. Bovendien, als je jezelf zichtbaarder maakt en bijvoorbeeld anderen meer bij je werk betrekt, wordt het resultaat van je werk ook beter.

Zichtbaarheid draagt dus bij aan succes en werkplezier. Dat wil toch iedereen?

Make it work!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Wil je alles kunnen lezen op BG magazine? Word dan nu abonnee voor € 33,– en bespaar het eerste jaar € 64,–!

Deel dit artikel

Mirjam Hubregtsehttps://www.roomtogrow.nl

Mirjam Hubregtse is zichtbaarheidsspecialist en auteur. Onlangs verscheen haar tweede managementboek ‘Profileren zonder Opscheppen’. Mirjam is ook managing partner van Room to Grow, gespecialiseerd in zichtbaarheid op de werkvloer en is er voor die mensen die te horen krijgen dat ze zichzelf eens wat zichtbaarder zouden moeten maken.

Meer van deze auteur?

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?