BG_bird2100% onafhankelijk
ArboTop 10 brandoorzaken bij bedrijven

Top 10 brandoorzaken bij bedrijven

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Menselijk handelen is de belangrijkste oorzaak van bedrijfsbranden in Nederland. En daarmee is het één van de grootste bedreigingen van de bedrijfscontinuïteit in het midden- en kleinbedrijf.

Dat constateert verzekeraar Reaal, na een analyse van brandoorzaken bij bedrijven.

Reaal wil ondernemers, tijdens de Nationale Brandpreventieweken, met de top 10 wijzen op de impact van een bedrijfsbrand en tegelijkertijd het belang benadrukken van goede preventieve maatregelen.

Menselijk handelen

Uit de inventarisatie van de eigen cijfers van Reaal blijkt dat menselijke handelen de belangrijkste oorzaak van brand is. Het gaat hierbij om ongelukken als gevolg van verkeerd machinegebruik, brand dat ontstaat na het aanrijden van een elektriciteitsvoorziening in het magazijn, maar ook het roken van sigaretten en het onzorgvuldig omgaan met brandbare stoffen komen nog steeds veelvuldig voor.

Elektra

Na menselijk falen, komt brand als gevolg van elektra als belangrijkste brandoorzaak naar voren. Deze branden ontstaan vaak na kortsluiting in verouderde stoppenkasten, maar ook in stopcontacten; bijvoorbeeld door kwalitatief slechte of beschadigde opladers, of het onnodig aan laten staan van apparatuur.

Wat verder opvalt in de top 10 is dat veel branden ontstaan door ‘externe’ factoren; bijvoorbeeld brand in of bij een naburig pand, maar ook door brandstichting, inbraak of bliksem.

Top 10 brandoorzaken in het MKB

 1. Menselijk handelen
 2. Brand elektra
 3. Brandstichting
 4. Brand naburig
 5. Bliksem
 6. Hennep
 7. Brand broei
 8. Brand dakdekken
 9. Montagefouten o.a. zonnepanelen
 10. Overige en onbekend

Tips

Bij schade door brand komen veel bedrijven stil te liggen en uiteindelijk gaat 50 procent van de bedrijven zelfs failliet. Preventieve maatregelen zijn daarom essentieel. Hieronder enkele belangrijke tips. Met veel van deze maatregelen kan men direct starten, zonder extra kosten.

 1. Ruim op – in de praktijk gebeurt dat te weinig. De kans op brand neemt af als u bijvoorbeeld na elke zaagklus de werkplaats even stofzuigt. Maar ook stof op kantoor of in een paskamer van een winkel is een brandversneller. Schoonmaken vertraagt de ontwikkeling van een beginnend brandje.
 2. Zet geen voorwerpen of auto’s vlakbij de gevel – vracht- en bestelauto’s zijn een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn geliefd bij pyromanen, maar kunnen ook bij spontane verbranding veel schade veroorzaken.
 3. Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat – loop een brand- en sluitronde als u als laatste het pand verlaat. Let er niet alleen op dat ramen en tussendeuren (!) gesloten zijn, maar brandt er geen overbodige verlichting en staat het koffiezetapparaat uit. Een controlelijst is hier een handig hulpmiddel voor.
 4. Zorg voor veilige nachtverlichting tegen inbrekers – een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is. Lampen geven vaak veel warmte af en kunnen onder ‘gunstige’ omstandigheden brand veroorzaken. Een flikkerende TL-lamp kan een potentiële brandveroorzaker zijn.
 5. Een alarm­systeem – wat heeft een alarm­systeem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarm­systeem heeft een dubbele werking. U voorkomt diefstal én brandstichting. Zo betaalt een alarm­systeem zich snel uit.
 6. Blusmiddelen zijn altijd binnen handbereik – direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Zet de blusmiddelen nooit ‘even’ op een andere plek en zet er ook niets voor. Check voor de zekerheid regelmatig of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn. En zorg ervoor dat iedereen weet waar de blusmiddelen hangen.
 7. Weet hoe blusmiddelen werken – bij een beginnende brand weten veel medewerkers niet hoe de blusmiddelen werken. Branden worden hierdoor vaak onnodig groter. Zorg er daarom voor dat niet alleen de BHV’er over deze kennis beschikt.
 8. Zorg voor een ‘gezonde’ spanning – veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkig apparatuur of een onveilige, elektrische installatie. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldig aangelegde elektrische installatie. En houd het onderhoud up-to-date. Trek laders uit het stopcontact zodra apparatuur is opgeladen.
 9. Verdiep je in innovatieve melders – de ontwikkelingen op het gebied van innovatieve melders gaan snel. Veel apparatuur is tegenwoordig met elkaar te verbinden (Internet of Things), wat weer handige informatie kan opleveren. Gaat opeens de temperatuur in uw bedrijfspand omhoog, dan kan het raadzaam zijn om via de webcam even polshoogte te nemen en de brandweer te waarschuwen bij een echte calamiteit.
 10. Zet een periodieke controle in je agenda – besteed regelmatig aandacht aan de elektrische installatie in uw bedrijf. U bent verplicht om de apparatuur en de installaties te laten keuren door een expert. Leg ook dit vast in uw agenda.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

 • Elke maand een nieuwe HR masterclass
 • Online feedback sessies met HR-experts
 • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?