BG_bird2100% onafhankelijk
VerzuimVerzuim zorgpersoneel stijgt in eerste kwartaal 2021

Verzuim zorgpersoneel stijgt in eerste kwartaal 2021

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Verzuimdatabedrijf Vernet ziet het verzuim in de zorgsector in het eerste kwartaal van 2021 stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Op basis van gegevens van ruim driehonderd zorginstellingen komt Vernet uit op een landelijk verzuimpercentage van 7,56 in deze sector. Dat betekent dat in het eerste kwartaal van 2021 dagelijks gemiddeld ongeveer 70 duizend werknemers niet inzetbaar waren.

Deze cijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en Verzorging, Verpleging en Thuiszorg.

Stijging in alle branches, behalve GGZ

In totaal werken er circa 930 duizend mensen in deze vier sectoren. Met een percentage van 7,56 kwam het verzuim afgelopen kwartaal 2,3 procent hoger uit dan in het eerste kwartaal 2020, toen was het percentage 7,39.

In dezelfde periode in 2019 was dit percentage nog 6,74. Alle branches, met uitzondering van de GGZ zagen de cijfers stijgen, afgezet tegen een jaar eerder. Bij de VVT (verzorging, verpleging, thuiszorg) was het verschil het grootst, namelijk ruim 14 procent.

In de Vernet Verdieping staat een uitgebreidere toelichting over de verzuimcijfers van het eerste kwartaal. Daarnaast wordt in gegaan op de voortschrijdende jaarcijfers waarin je ontwikkeling van verzuim kunt zien.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?