BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Burn-out vaak oorzaak loopbaanonderbreking

Burn-out vaak oorzaak loopbaanonderbreking

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Een overspanning of burn-out is een van de meest voorkomende redenen voor een loopbaanonderbreking. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.

De belangrijkste reden voor een loopbaanonderbreking bij vrouwen is werkloosheid.

Vrouwen hebben daarnaast in gelijke mate te maken gehad met loopbaanonderbrekingen door familiale redenen zoals een zwangerschap of mantelzorg.

Burn-out

Uit het onderzoek blijkt dat op dit moment bij 10 procent van de hoogopgeleide werknemers psychologisch gezien sprake is van een groot risico op ernstige overspanning of een burn-out. Dat geldt voor meer vrouwen dan mannen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen zou volgens Toon Taris, arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, te maken kunnen hebben met beroepskeuze: “Vrouwen kiezen vaker een emotioneel belastend beroep, zoals onderwijs en zorg.”

Ook leeftijd heeft een nadrukkelijke invloed: onder de 36 jaar is het risico groter bij zowel mannen als vrouwen.

Flexibel contract

Met name in de horeca, administratie, het onderwijs, de journalistiek en marketing en communicatie werkt een grote groep medewerkers met een groot risico op een burn-out.

Werknemers met een vast contract lopen minder risico op een burn-out dan medewerkers met een flexibel contract. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit: “Als oplossing voor de preventie van burn-out zou het nuttig zijn om een percentage van het loon voor preventie in CAO’s op te nemen. Dat is pure winst voor zowel bedrijven als samenleving.”

Het Nationaal Salaris Onderzoek is een tweejaarlijks onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!