BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingWelke rol heeft de werkgever bij signalen van huiselijk geweld?

Welke rol heeft de werkgever bij signalen van huiselijk geweld?

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

‘Huiselijk’ geweld, dus niet het pakkie-aan van de werkgever denk je misschien. Maar een werknemer die lekker in zijn vel zit, doet zijn werk ook beter. Dus, huiselijk geweld is wel degelijk ook een zaak van de werkgever.

Nu mensen weer meer fysiek naar hun werk gaan, krijgen leidinggevenden, HR-managers, P&O-managers en casemanagers weer beter mee hoe het gaat met de werknemer. Wat kun je doen als je vermoedt dat het bij een werknemer thuis niet goed gaat en er ruzie en geweld is?

Vroegtijdig signaleren

Als werkgever kan je een rol spelen in het vroegtijdig signaleren en aanpakken van huiselijk geweld. Slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld beginnen vaak niet uit zichzelf over hun problemen. Zo kan geweld en verwaarlozing lang voortduren, met alle psychische en fysieke gevolgen van dien. In de meeste gevallen is het een buitenstaander die ingrijpt en helpt het geweld te stoppen.

Wees je er daarbij van bewust dat je niet per se alleen met slachtoffers te maken hebt. Je kunt ook plegers van huiselijk geweld in dienst hebben. Ook zij hebben een helpende hand nodig om het geweld te stoppen. Bovendien kunnen de kinderen van je werknemers onveilig zijn doordat hun ouders niet met de spanningen weten om te gaan.

Ondersteuning en een luisterend oor

Herken je als werkgever de signalen van partnergeweld of kindermishandeling? En weet je hoe je die bespreekbaar maakt? Hoewel het contact dat je op dit moment hebt met je werknemers anders is dan onder de normale omstandigheden, kun je nog steeds ondersteuning en een luisterend oor bieden. Bovendien kun je medewerkers informeren waar zij terecht kunnen, binnen en buiten het werk, als de spanningen thuis te hoog oplopen.

Tijdelijk gratis toolkit ‘Huiselijk geweld bij werknemers’

Je kan gebruik maken van een toolkit en korte e-learning om signalen van huiselijk geweld te herkennen en bespreekbaar te maken. Augeo Foundation en de gemeente Rotterdam ontwikkelden deze samen met een aantal bedrijven.

Je leert alert te zijn op signalen en wat je kunt doen wanneer jij je zorgen maakt om een werknemer. De cursus en toolkit bieden handvatten voor o.a. leidinggevenden, HR managers, P&O managers, casemanagers. De toolkit is tijdelijk gratis.

>>> Meer artikelen over huiselijk geweld

Deel dit artikel