BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingWerk dichterbij voor mensen met psychische kwetsbaarheid

Werk dichterbij voor mensen met psychische kwetsbaarheid

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

In Den Bosch overhandigden de partijen hun plannen aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en haar collega Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De bewindspersonen ondersteunen de samenwerking van harte en zetten samen met UWV nog eens 1,5 miljoen euro extra in die moeten helpen bij de toeleiding naar werk, onder meer via Individuele Plaatsing en Steun (IPS) en via pilots bij werkgevers.

Werk als medicijn

Werk kan een enorm positief effect hebben op de psychische gezondheid. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is het vinden en het houden van werk vaak lastig. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen met een ernstige psychiatrische aandoening.

Uit onderzoek blijkt dat zij drie tot vier keer vaker werkloos zijn dan mensen zonder een psychische kwetsbaarheid. Terwijl ook bekend is dat werken het herstel kan bevorderen.

Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland: “Mensen met een psychische kwetsbaarheid willen door te werken graag meedoen, in hun eigen onderhoud voorzien, gewaardeerd worden en iets hebben wat de dag zin en richting geeft. Maar het is helaas niet vanzelfsprekend dat je met een psychische kwetsbaarheid je baan houdt, of gemakkelijk weer een baan vindt. Dat is meer dan jammer. Fred Paling aan, voorzitter van de raad van bestuur van UWV vult aan: “Er is lang gedacht dat werk helemaal niet goed zou zijn als je psychische problemen hebt. Inmiddels is duidelijk dat passend werk ook een medicijn kan zijn”.

Speerpunten

Met een aantal speerpunten zetten de deelnemende partijen in op de ondersteuning naar betaald werk.

Een daarvan is het tegengaan van vooroordelen over mensen met een psychische aandoening. Parallel gaan de werkgevers aan de slag om er aan bij te dragen dat meer mensen met psychische problemen aan het werk kunnen.

Werkgeversvereniging AWVN presenteert binnenkort een handreiking om werkgevers hierbij te helpen. Ook start het pilots om te onderzoeken waar werkgevers in de praktijk tegenaan lopen als ze een werknemer met psychische problemen in dienst nemen en wat juist goed werkt.

Meer informatie en het convenant zijn te vinden op de website Samen voor de Klant.

>>> Meer artikelen uit ons dossier ‘Werknemers met een psychische aandoening’

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?