BG_bird2100% onafhankelijk
ArboWerkgevers moeten meer aandacht hebben voor goede oogzorg werknemers

Werkgevers moeten meer aandacht hebben voor goede oogzorg werknemers

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het afgelopen jaar is het beeldschermgebruik bij bijna de helft van de thuiswerkers met gemiddeld drie uur extra per dag omhoog gegaan. Hierdoor zijn bestaande oogklachten met 73 procent toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van optiekketen GrandVision Benelux.

Volgens de Arbowet is het de plicht van werkgevers om hier actie op te ondernemen, echter is dit vaak onbekend. Daarom roept de opticien op tot meer aandacht onder werkgevers voor goede oogzorg voor werknemers.

Gezondheid medewerkers staat voorop

Gezien de toename van het beeldschermwerk is het extra belangrijk om als werkgever ervoor te zorgen dat dit geen gevaar oplevert voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Dit is volgens de Arbowet ook verplicht. Zo ook het regelmatig laten checken van de ogen van werknemers, of wanneer er klachten zijn.

Het is dan ook aan de werkgevers om hun werknemers een vergoeding aan te bieden om een beeldschermbril aan te schaffen als dit nodig is. Werknemers kunnen hier al aanspraak op maken als zij meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm werken.

Onbekend wat werkgever kan bieden

Het merendeel van de thuiswerkers (84 procent) is wel op de hoogte van het bestaan van beeldschermbrillen. Maar dat deze kunnen worden vergoed door de werkgever is bij ruim een op de drie onbekend.

Zo weet twee derde van de thuiswerkers überhaupt niet dat de werkgever wettelijk verplicht is een beeldschermbril gedeeltelijk of helemaal te vergoeden bij klachten. Een beeldschermbril is een bril, met optioneel een blauw licht filter, die speciaal afgesteld is op de afstand tot een beeldscherm voor helder en rustig zicht achter de computer. Dit kan klachten als branderige, droge ogen, hoofdpijn en slaapstoornissen voorkomen.

Er zijn een aantal manieren om oogklachten bij intensief beeldschermgebruik helpen te verminderen. Oogarts Niels Crama geeft enkele tips & tricks:

  1. We knipperen tijdens beeldschermwerk onbewust minder met onze ogen met als gevolg dat ze sneller branderig en vermoeid kunnen aanvoelen. Probeer bewust wat vaker te knipperen en geef je ogen af en toe rust door na twintig minuten beeldschermwerk twintig seconden in de verte te kijken.
  2. Kom minimaal elk uur even in beweging. Kijk om je heen en loop een stukje.
  3. Gebruik een goede ergonomische bureaustoel en goed afgesteld bureau voor een goede houding achter de computer.
  4. Draag je leesbril, of een multifocale bril? Deze volstaat vaak niet voor de beeldschermafstand, waardoor fysieke klachten kunnen ontstaan. Een aparte beeldschermbril kan een uitkomst zijn als je veel beeldschermwerk doet.

Pearle Opticiens introduceert een nieuw platform: Bril van de Baas. Dat ontzorgt en biedt werkgevers de mogelijkheid om makkelijk en snel een btw-gunstige beeldschermbril vergoeding te bieden aan werknemers.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?