BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Werknemers in de zorg: werkgever kan meer doen tegen uitval

Werknemers in de zorg: werkgever kan meer doen tegen uitval

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Ruim de helft van de werknemers in de zorgbranche vindt dat werkgevers meer kunnen doen om uitval en ziekteverzuim onder hun personeel te voorkomen.

Vooral medewerkers van ziekenhuizen (64 procent) en verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg (68 procent) verwachten op dit gebied meer inspanning van hun werkgever.

Dat blijkt uit een grootschalig en representatief onderzoek onder bijna 1600 werknemers in de zorgbranche dat onlangs is uitgevoerd door Vernet.

Stress en hoge werkdruk

Veel zorgmedewerkers spreken over stress, een hoge werkdruk en een gebrek aan personeel. Ze menen dat de werkgever hier wat aan kan doen, bijvoorbeeld door de roosters aan te passen, meer personeel aan te nemen of beter naar de werknemers te luisteren.

Tegelijk hebben zorgmedewerkers een groot verantwoordelijkheidsgevoel om ziekteverzuim te voorkomen, omdat de “zorg voor patiënten nou eenmaal altijd moet doorgaan”.

Van de respondenten onderneemt 80 procent activiteiten om mogelijke uitval te vermijden. Dan gaat het om zaken als gezond leven, sporten, ergonomisch werken en vrij nemen om “bij te tanken”.

Eigen regie en verantwoordelijkheid

Het onderzoek van Vernet was gericht op de ‘eigen regie en verantwoordelijkheid’ van zorgmedewerkers rondom verzuim en inzetbaarheid.

Werkgevers in de zorgbranche willen dat werknemers meer invloed krijgen op hun eigen inzetbaarheid, in plaats van dit aan hen te dicteren. Hiermee willen ze het verzuimpercentage en de verzuimkosten omlaag brengen.

Met een praktisch gericht onderzoek wilde Vernet graag de mening van de werknemers zelf horen. De uitkomsten bieden zorginstellingen inzichten en ideeën bij de aanpak van het verzuim en het verhogen van de inzetbaarheid van hun personeel. In aanvulling op de enquête heeft Vernet een serie interviews gehouden met individuele medewerkers. Deze zijn uitgewerkt in een boek dat begin volgend jaar verschijnt.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!