BG_bird2100% onafhankelijk
PSA Werkstress onterecht behandeld als psychisch incident

Werkstress onterecht behandeld als psychisch incident

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

De overheid voert weer campagne en werkgevers faciliteren hun personeel in allerlei trainingen en cursussen om de mentale veerkracht van medewerkers te vergroten.

Beide slaan de plank volledig mis. De huidige aanpak van werkstress is symptoombestrijding en werkt zelfs averechts.

Dat zegt Fred Zijlstra, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie en lid van het Algemeen Bestuur van het NIP.

Recht van de sterksten

Zijlstra: “Mensen worden gezien als productiefactor. We streven continu naar maximale inzetbaarheid van het individu. Daardoor werken we in een mentale survivor-economie waar het recht van de sterksten geldt. Je wordt net zo lang gepusht, totdat je de druk niet langer aankan en afvalt”.

Symptoombestrijding

Psychische problemen als gevolg van de continue druk, worden als incidenteel gezien en ook als zodanig behandeld. Campagnes, trainingen en cursussen zijn erop gericht om “het psychische incident” zo snel mogelijk op te lappen en de werknemer weer weerbaar te maken.

Volgens Zijlstra is dit symptoombestrijding. “De oplossing is gericht op het individu en niet op de structurele oorzaak. De werkgever gooit daarmee zijn probleem over de schutting van de werknemer,” aldus Zijlstra.

Werkdruk probleem werkgever

Volgens Zijlstra ligt niet het probleem bij de veerkracht van de werknemer, maar bij de druk die door de werkgever wordt opgevoerd.

Werkgevers moeten beter kijken naar de capaciteiten van het personeel en beseffen dat personeel niet onuitputtelijk is in te zetten. Daarin ligt ook een stuk verantwoordelijkheid bij de politiek, die duurzame inzetbaarheid van werknemers moet beschermen tegen de marktwerking. “Want zoals we zuinig zijn op het milieu, moeten we ook zuinig zijn op onze mensen. Het perspectief is permanente uitputting,” aldus Zijlstra.

Bron: Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) 

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!