BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelastingZiekteverzuim bij kwart organisaties gestegen sinds aangescherpte coronamaatregelen

Ziekteverzuim bij kwart organisaties gestegen sinds aangescherpte coronamaatregelen

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Bij 27 procent van de organisaties is het ziekteverzuim sinds de aangescherpte coronamaatregelen eind september gestegen.

Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, juridische HR-kennispartner, onder ruim 800 HR-professionals. Zij zien verschillende redenen voor het hogere ziekteverzuim. Zo geeft de helft (49 procent) van de HR-professionals aan dat er meer zieken zijn door corona: mensen zijn alerter op klachten en melden zich sneller ziek.

17 procent geeft aan dat het komt door omstandigheden door corona, denk aan ziekmeldingen omdat een medewerker een testuitslag afwacht of in quarantaine moet na contact met een besmet persoon. Dit speelt met name in sectoren waarin niet kan worden thuisgewerkt, zoals in de zorg en in de industrie en productie.

Psychisch leed dat thuiswerken heet

Opvallend is dat een relatief hoog percentage psychische klachten noemt als reden voor verzuim. Zo komt de stijging volgens 8 procent van de HR-professionals door angstklachten (geen perspectief op verbetering, uitzichtloosheid en motivatiegebrek) en nog eens 6 procent door andere psychische en mentale klachten.

Ook bij de vraag wat de grootste zorgen van HR-professionals op dit moment zijn, keren de psychische problemen terug. Zie de veel genoemde zorgen hieronder:

• Gemis van sociale interactie (24 procent)
• Motivatie en betrokkenheid medewerkers (15 procent)
• Psychische klachten van medewerkers (12 procent)

Toekomstperspectief

Waar aan het begin van de coronacrisis het thuiswerken de hemel in geprezen werd, kijkt men daar nu anders tegenaan. De nodige zorgen van de HR-professionals die zijn ontstaan door het thuiswerken, hebben ook hun weerslag op hoe men aankijkt tegen thuiswerken in de toekomst.

Zo geeft slechts 1 procent van de HR-professionals aan dat zij in de toekomst volledig gaan thuiswerken. Het aantal dat de andere kant op schiet is iets groter: 10 procent wil volledig terug naar het kantoor of een andere werklocatie. Het grootst is het gedeelte dat thuiswerken en werken op locatie gaat combineren: 84 procent.

>>> Lees onze andere artikelen over ziekteverzuim

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?