BG_bird2100% onafhankelijk
HRM1 op 10 heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega

1 op 10 heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Maar liefst één op de tien medewerkers prefereert een collega die heteroseksueel is boven een LGBT-collega. Er zijn meer mannen dan vrouwen met deze voorkeur.

Respectievelijk prefereert 17 en 5 procent een heteroseksuele collega.

Dit blijkt uit onderzoek van PEAK-IT, uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders die regelmatig op kantoor werken en die voor 32 uur of meer in loondienst zijn.

Vooral jongeren hebben moeite met LGBT-collega

Verdeeld op leeftijd zijn het juist de jongere medewerkers (jonger dan dertig jaar) die, ten opzichte van de oudere, meer moeite hebben om met een LGBT-collega samen te werken (18 procent tegenover 11 procent).

Zij geven dus de voorkeur aan een heteroseksuele collega. Als LGBT wordt uitgesplitst, blijkt dat één op de tien (10 procent) medewerkers liever niet werkt met een persoon die transgender is.

4 procent geeft aan liever niet te werken met een persoon die homoseksueel is. Mannelijke medewerkers hebben meer moeite dan vrouwen om samen te werken met iemand die transgender (14 procent) of homoseksueel (6 procent) is.

Richard Stassen, Managing Director bij PEAK-IT: “Het is zorgelijk dat er nog steeds werkenden zijn die onderscheid maken in geslacht of geaardheid. De kwaliteit van werk staat los van iemands geaardheid. De werkprestaties zijn dan ook het enige waar werkenden hun collega’s op moeten beoordelen.”

Diversiteit draagt bij aan betere werkprestaties

Stassen: “Daarbij zijn we ervan overtuigd dat diversiteit in het medewerkersbestand bijdraagt aan betere werkprestaties. Daarom moeten verschillen tussen collega’s juist gewaardeerd worden.”

>>>Lees ook: Diversiteit op de werkvloer verhoogt de winst

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?