BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelasting10 procent ziekteverzuim wordt veroorzaakt door huiselijk geweld

10 procent ziekteverzuim wordt veroorzaakt door huiselijk geweld

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Huiselijk geweld komt vaker voor dan u denkt, bijvoorbeeld in de vorm van fysieke, psychische of seksuele mishandeling.

Ongeveer 70 procent van de slachtoffers heeft een betaalde baan. Huiselijk geweld kost werkgevers jaarlijks zo’n 136 miljoen euro aan verzuim.

Gemeente Rotterdam en Augeo Foundation hebben daarom samen met een aantal bedrijven een e-learning en een toolkit ontwikkeld voor HR-managers, P&O-managers, leidinggevenden, casemanagers en verzuimregisseurs arbodiensten.

Minstens 10 procent verzuim ten gevolge van huiselijk geweld

Huiselijk geweld is verantwoordelijk voor 10-15 procent van het ziekteverzuim. Wanneer het thuis niet veilig is heeft dit gevolgen voor het werk. Het uit zich in stress, concentratieproblemen, te laat komen en eerder weggaan, productieverlies, ziekteverzuim en uiteindelijk het verlies van werk of arbeidsongeschiktheid. Meer dan de helft van slachtoffers van huiselijk geweld mist drie of meer werkdagen per maand.

Impact van huiselijk geweld

Het geweld blijft zich soms jaren voortslepen met alle gevolgen van dien. Vaak is het nodig dat de omgeving ingrijpt om het geweld te stoppen.

Het helpt als een direct leidinggevende, een bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon signalen herkent en ter sprake brengt. Het gaat niet alleen om slachtoffers. Ook plegers van huiselijk geweld hebben een baan. Juist bij plegers kan het stoppen van geweld beginnen met een helpende hand.

Aanbod voor organisaties en bedrijven

Augeo Foundation heeft een e-learning cursus ontwikkeld die zich richt op het herkennen en bespreekbaar maken van signalen van huiselijk geweld. De gemeente Rotterdam biedt bedrijven en organisaties die in Rotterdam zijn gevestigd de e-learning gratis aan.

Toolkit signaleren van huiselijk geweld bij werknemers

De toolkit signaleren van huiselijk geweld bij werknemers biedt handvatten aan werkgevers om vermoedens bespreekbaar te maken, signalen te herkennen en geeft informatie over professionele hulp. De middelen in de toolkit zijn gratis beschikbaar via www.rotterdam.nl/veiligophetwerk.

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?