Eén op de zeven werkenden heeft last van burn-out klachten. Dat zijn 1,3 miljoen mensen. Dit zorgt voor 11 miljoen dagen per jaar dat werkenden ziek thuis zitten door werkstress en werkdruk. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in 2020.

Dit blijkt uit de TNO factsheet 2022 naar aanleiding van de OVAL ‘Week van de Werkstress’ die dit jaar van 14 t/m 18 november plaatsvindt.

Inzet van preventie aantrekkelijker maken

“Dit zijn zorgwekkende cijfers. Zeker in deze tijd van arbeidsmarktkrapte. Meer actie vanuit werkgevers, werkenden, maar ook vanuit de politiek is noodzakelijk om werkstress en burn-outs te voorkomen. Dit kan door de inzet van preventie (financieel) aantrekkelijker te maken. Als we namelijk niets doen zitten werknemers nu, maar ook over tien jaar, met een burn-out ziek thuis op de bank”, aldus Elwin Wolters, directeur OVAL.

Het aantal verzuimdagen door werkstress is flink toegenomen. Vorig jaar verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen door werkstress. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in 2020. Daarmee stijgen de totale verzuimkosten wegens werkstress voor werknemers flink.

Het aandeel werknemers dat in coronajaar 2020 verzuimde wegens werkstress was minder dan in 2019, maar het aantal verzuimdagen per persoon was wel groter. Maar liefst 42 procent van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.

Werkgevers komen onvoldoende in actie

Slechts 40 procent van de werkgevers vindt werkdruk een belangrijk arbeidsrisico. Werkgevers komen nog onvoldoende in actie om werkstress te verminderen.

Bijna de helft van de werkgevers heeft medewerkers al meer autonomie gegeven en een derde heeft daadwerkelijk veranderingen in de organisatie van werk doorgevoerd.

Daarom de oproep aan werkgevers om in actie te komen en aan de slag te gaan binnen de organisatie, zodat werkdruk en werkstress nu en in de toekomst kan worden voorkomen. De politiek kan hierbij een helpende hand bieden.

Mentaal en fysiek sterk

De gevolgen van de coronapandemie zijn in 2022 enorm zichtbaar geworden voor organisaties en werknemers. Een enorm personeelstekort, een vernieuwde werk-privébalans en één op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar met betaald werk die regelmatig of vaak stress over hun werk hebben.

Het belang van het creëren van een gezond werkklimaat met productieve en tevreden medewerkers waarbij een goede balans tussen stress en energie cruciaal is, wordt alsmaar groter.

Om de aanpak van werkstress onder de aandacht van werkenden en werkgevers te brengen, organiseert brancheorganisatie OVAL jaarlijks de Week van de Werkstress. Dit jaar is het thema: ‘Mentaal en fysiek sterk!’ Juist in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt en hoge verzuimcijfers, is het belangrijk om als werkgever en werkende extra aandacht te besteden aan je mentale en fysieke gezondheid. Daarom krijgen werkgevers tijdens de Week van de Werkstress 2022 concrete handvatten om werkstress samen met hun werknemers aan te pakken.

Week van de Werkstress
Van 14 november tot en met 18 november 2022 organiseert OVAL voor de negende keer de Week van de Werkstress, de aftrap van een platform voor co-creatie en participatie op het gebied van werkstress en mentale kracht. De focus ligt dit jaar op werkstress bij werkende jongeren, werkplezier en een juiste werk-privébalans. Honderden bedrijven doen mee, inspireren elkaar en organiseren een breed scala aan activiteiten, zoals gratis online trainingen, webinars en de live training ‘Leidinggeven aan een hybride team’ >>> Meer informatie over de Week van de Werkstress