BG_bird2100% onafhankelijk
Psychosociale arbeidsbelasting22 procent Amsterdamse taxichauffeurs regelmatig stoned achter het stuur

22 procent Amsterdamse taxichauffeurs regelmatig stoned achter het stuur

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Onderzoekers, verbonden aan een van de Nederlandse universiteiten, hebben in samenwerking met een aantal Amsterdamse coffeeshophouders ruim 8.300 respondenten ondervraagd over cannabisgebruik tijdens hun werk.

Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat meer dan 20 procent van de taxichauffeurs met enige regelmaat de weg op gaat onder invloed van cannabis.

Trend: stoned op het werk

De onderzoekers concluderen dat er een opvallende trend te zien is: stoned op werk wordt namelijk in, maar ook buiten de hoofdstad lijkt steeds gebruikelijker.

Paul Wilhelm, eigenaar van twee coffeeshops, vertelt: “Deze cijfers bevestigen wat ik al een tijdje vermoedde. Je moet uiteraard nooit cannabis tijdens je werk gebruiken”.

Op basis van dit onderzoek lanceert een groep coffeeshophouders (onder wie Paul Wilhelm) onder de titel ‘Use Your Head’ in deze maand een voorlichtingscampagne om (jong)volwassenen te wijzen hoe ze cannabis op een verantwoorde wijze kunnen gebruiken.

Gebruik cannabis tijdens ‘gevaarlijk’ werk

Uit het onderzoek is een top 5 samengesteld van de meest risicovolle beroepen, waarin de consumenten de grootste kans hebben te interacteren met iemand die onder invloed zijn werk doet.

Zo bleek dat bijna een kwart (22,9 procent) van het keukenpersoneel in de horeca blowt op en rondom de werkplek. Eén op de vijf taxichauffeurs (22 procent) rijdt regelmatig onder invloed van cannabis. Eén op de tien bouwvakkers (11,4 procent) voert zijn werk uit onder invloed. Het percentage ziekenverzorgers dat tijdens of zeer kort (minder dan vier uur) voor dienstaanvang cannabis gebruikt, is 9,5 procent. Zo’n 7,2 procent van de architecten gebruikt cannabis tijdens het ontwerpen.

Om het grote publiek te informeren over de do’s-and-don’ts inzake cannabisgebruik, start er vanaf vandaag een campagne op de plek waar het cannabisgebruik begint: in de coffeeshop zelf onder het motto: ‘Use Your Head’.

Cannabis-vriendelijke beroepen

Uit het onderzoek is mede naar voren gekomen welke beroepen ‘cannabis-vriendelijk’ genoemd kunnen worden. Daarmee wordt bedoeld dat het gebruik niet ontmoedigd wordt door de leiding en zelfs (oogluikend) wordt toegestaan rondom de werkplek.

De ondervraagden van deze vijf beroepen gaven aan dat met cannabisgebruik hun beroep prima uit te voeren is. Het vaakst werd ‘muzikant’ of ‘performer’ genoemd. Daarna gaven ook de webdevelopers en horecamedewerkers aan dat stoned werken goed gaat. Ook de makelaars en barista’s vertellen het werk na een joint prima te doen is.

Campagne

De campagne onder de naam ‘Use Your Head‘, die vandaag van start gaat, raadt af om cannabis te gebruiken op school of tijdens het werken, ongeacht het beroep.

Naast de voorlichting in de coffeeshops en de site VoorlichtingCannabis.nl is er een scholenpakket waarin met jongeren wordt besproken hoe zij verantwoord cannabis kunnen gebruiken.

>>> Dossier Verslaving en werk

Deel dit artikel

Meld je aan en ontvang een week lang elke dag een nieuw artikel.

Gratis 7 premium artikelen in je mailbox?

Kies dan voor BG magazine Plus:

  • Elke maand een nieuwe HR masterclass
  • Online feedback sessies met HR-experts
  • Tijdelijk lifetime korting en extra bonus
BG magazine Plus

HR zonder punaisepoetserij?