BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame Inzetbaarheid 2,5 miljoen euro voor aanpak ziekte van Lyme

2,5 miljoen euro voor aanpak ziekte van Lyme

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft afgelopen dinsdag 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verbetering van de behandeling en aanpak van de ziekte van Lyme.

Het geld is bestemd voor het Nationaal Lymeziekte-expertisecentrum, waarin de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), het Radboudumc, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samenwerken. Zij leggen zich onder meer toe op betere testen, zodat sneller de juiste diagnose kan worden gesteld.

Toenemende plaat

Teken die de ziekte van Lyme veroorzaken, vormen een toenemende plaag voor de volksgezondheid. De spinachtige beestjes, huizen in bomen, struiken, in hoog gras of dode bladeren. De teken laven zich graag aan menselijk bloed door zich te nestelen nabij liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen.

Stijgend aantal patiënten

Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten. Ruim één op de vijf tekenbeten loopt men op in stedelijk gebied, stelde het RIVM onlangs vast.

Bij ongeveer 25.000 mensen wordt de ziekte van Lyme vastgesteld. Een stijgend aantal patiënten, zo’n duizend tot 2500 mensen, ervaart langdurige klachten. Onder hen heerst onvrede over diagnostiek en behandeling.

De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten bood de Tweede Kamer ruim 70.000 handtekeningen aan met de oproep tot maatregelen. Na aanbevelingen door de Gezondheidsraad werd aangestuurd op de oprichting van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum, waar kennis en onderzoek worden gebundeld.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Mis deze actie niet!

Voortaan alles kunnen lezen op BG magazine? Neem dan nu een jaarbonnement voor € 33,– en bespaar € 64,–!

Geldig tot maandag 2 november 17:00!

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!