86 procent van de werkenden houdt zich niet of nauwelijks bezig met een mogelijk verlies van hun baan.
71 procent geeft ook aan dat men in 2018 financiële groei verwacht bij hun werkgever. Ruim de helft van de ondervraagden, met uitzondering van 32 procent van de 55-plussers, vindt hun uitgangspositie goed genoeg voor het vinden van nieuw werk.
Dit blijkt uit de Randstad WerkMonitor van het vierde kwartaal van 2017.
Voorsorteren op ander werk
Ondanks het feit dat werknemers de toekomst positief inzien, zorgt 67 procent ervoor dat zij werkervaring opdoen die ook in ander werk relevant kan zijn. Vooral jongeren en hoogopgeleiden doen dit in grotere aantallen. Circa 54 procent van de werkenden houdt relevante arbeidsinformatie in de gaten.
Veel kansen in goed netwerk
Circa 42 procent van de werkenden is bewust bezig met het uitbreiden van het eigen netwerk en zorgt ervoor dat zijn of haar cv up-to-date is. Vooral werkenden onder 34 jaar doen dit.
De groepen die dit het hardst nodig hebben, houden dit echter minder goed bij. Van de 55-jarigen en ouder doet bijna de helft dit niet. Ook lager opgeleiden voelen minder noodzaak een netwerk in stand te houden.
Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland: “Veel mensen vinden een nieuwe baan vanuit hun eigen netwerk. Het invullen van vacatures gaat voor een belangrijk deel niet meer via reguliere kanalen, maar via social media en ‘via-via’. Ook ontstaat er soms een functie nadat je met elkaar in gesprek bent geweest. Het is dus belangrijk om je netwerk bij te houden. Dat geldt zeker voor 55-plussers die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.”
Secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker
Twee op de vijf werkenden prefereert een verbetering van secundaire arbeidsvoorwaarden boven een salarisverhoging. Vooral meer vrije tijd en meer flexibiliteit staan op het verlanglijstje. Ook de mogelijkheid om een opleiding te volgen of om parttime te gaan werken zijn genoemde wensen als secundaire arbeidsvoorwaarden.
Ontwikkeling is rol van overheid
Een derde van de werkenden heeft als goed voornemen om zichzelf verder te ontwikkelen binnen hun huidige baan. Overigens is 81 procent wel van mening dat de overheid hierin moet faciliteren met subsidies of andere stimulerende maatregelen.
Bron: Randstad