Het aantal ongelukken in de bouw waarbij iemand om het leven is gekomen, is de laatste twee jaar verdubbeld.
Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW. Vorig jaar kwamen in Nederland 20 bouwvakkers om het leven. In 2016 waren dat er nog 16 en het jaar daarvoor 9.
In de afgelopen 8 jaar vielen er 162 doden in de bouw en dat is bijna 30 procent van alle dodelijke bedrijfsongelukken.
Onveilige situaties
De toename komt vooral doordat er veel meer onderaannemers, zzp’ers, buitenlandse krachten en niet-gekwalificeerd personeel op de bouwplaatsen werken. Dat leidt tot onveilige situaties.
Volgens de inspectie was er voorheen altijd maar één grote aannemer met één veiligheidscoördinator, maar nu is daar geen sprake meer van en dat leidt tot grote problemen. FNV Bouw beaamt dit ook. Via hun meldpunt komen er nog steeds klachten binnen over onregelmatigheden rond steigerbouw, het gebruik van apparatuur en niet-gekwalificeerd personeel.
Nieuwe CAO
Brancheorganisatie Bouwend Nederland en ook de vakbonden doen er alles aan om de veiligheid te verbeteren, zegt de inspectie.
Er wordt weer veel meer gebouwd dan tijdens de crisis. Het aantal van 20 doden ligt nog steeds lager dan tijdens de crisis. Zo verongelukten in 2010 nog 24 bouwvakkers op hun werk en in 2013 – toen er minder werd gebouwd – 25. Het aantal van 9 doden in 2015 is tot nu toe de gunstige uitzondering.
Momenteel wordt er gesproken over een nieuwe cao voor de bouw waarbij veiligheid een belangrijk speerpunt is.