Nederlandse werkgevers zetten zich internationaal bezien het meest in voor de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.
Als enigen van alle werkgevers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) scharen zij deze kwestie bij hun drie grootste uitdagingen ten aanzien van hun gezondheidsbeleid.
Het aantrekken en behouden van talent wordt nog steeds gezien als grootste personele risico, niet alleen in Nederland maar ook internationaal.
Dat blijkt uit onderzoek van risico- en verzekeringsadviseur Aon onder meer dan 900 HR- en risicomanagers uit 22 landen en 25 bedrijfstakken in de EMEA-regio. Samen vertegenwoordigen de respondenten 2,7 miljoen medewerkers.
Gezondheid en performance
Over het verband tussen de gezondheid van medewerkers en presteren op het werk is internationaal nauwelijks nog discussie. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse werkgevers erkent dat verband (93 procent) en vindt bovendien dat de werkgever verantwoordelijk is voor de gezondheid van het personeel (95 procent).
Hóe de gezondheid van medewerkers de organisatie beïnvloedt, heeft bijna driekwart vooralsnog niet goed in beeld.
Gezondheidsstrategie in opkomst, meetbaarheid blijft achter
Steeds meer werkgevers ondernemen ook actie om hun personeel gezond en inzetbaar te houden. Bijna de helft van de Nederlandse werkgevers heeft inmiddels een gezondheidsstrategie. Dit is een flinke stijging ten opzichte van 2016, toen dat nog maar 36 procent was.
In de gehele EMEA-regio heeft vier op de tien nu een strategie. Van de Nederlandse werkgevers zegt bijna een derde van plan te zijn om de komende twee jaar een gezondheidsstrategie te ontwikkelen.
In hoeverre een strategie effect heeft, is nattevingerwerk voor het grootste deel van de werkgevers in Nederland: minder dan een vijfde meet daarvan de resultaten. Ruim driekwart zegt zijn strategie wel te wÃllen gaan meten in de komende jaren.
Net als twee jaar geleden zetten zowel Nederlandse als internationale werkgevers het aantrekken en behouden van talent op één in hun lijst met personeelsvraagstukken.
Wisselen van rollen en competenties
Voor AON Nederland is de tendens onder Nederlandse werkgevers om steeds meer te investeren in duurzame inzetbaarheid herkenbaar.
De gezondheid van personeel vraagt om diverse redenen extra aandacht. Zo moeten werknemers vaker van rollen en competenties wisselen en werken ze langer door voordat ze met pensioen gaan. De gemiddelde loopbaan is veeleisender en langer.
Dat werkgevers de impact van interventies nog nauwelijks meten, vindt AON opvallend gezien de uitstekende oplossingen die voorhanden zijn.
Gezondheidsbeleid als onderscheidende factor
Nederlandse werkgevers richten zich met hun gezondheidsprogramma’s veelal op de fysieke en sociale gezondheid van medewerkers en minder op financiële of psychologische hulp.
AON adviseert om gezondheidsstrategieën breder op te zetten. Niet alleen uit dit onderzoek, maar ook uit studies van de World Health Organization blijkt dat juist mentale problemen een steeds groter gezondheidsissue vormen. Dat vraagt om een brede aanpak die aandacht heeft voor fysieke, sociale, mentale én financiële aspecten.
Hoewel werkgevers het thema gezondheid al in steeds bredere zin met werknemers bespreken, ziet AON meer kansen. Zij pleiten ervoor om meer prioriteit te geven aan preventie en niet pas achteraf te investeren in verzuimbegeleiding en interventies. Ook het communiceren over arbeidsvoorwaarden, inclusief gezondheidsmaatregelen, kan nog veel beter. AON voorspelt dat een goed, proactief gezondheidsbeleid steeds meer een onderscheidende factor gaat worden.