Werkgevers die ziekteverzuim willen voorkomen, leggen nog altijd te snel de focus op de medische aspecten van verzuim.
Langdurig ziekteverzuim (vanaf vier weken) heeft echter voor het grootste deel een niet-medische oorzaak.
Zaken als privéproblemen, zoals een scheiding of conflicten op de werkvloer en gebrek aan motivatie, zijn de oorzaak van 61 procent van het totale langdurige ziekteverzuim.
Dat blijkt uit onderzoek van risicoadviseur Aon naar honderden dossiers van langdurig ziekteverzuim tussen 2011 en 2013.
Medische preventie
Door diverse wetswijzigingen komen de kosten van langdurig ziekteverzuim in toenemende mate voor rekening van werkgevers.
In het voorkomen van ziekteverzuim leggen zij echter vooral de focus op medische preventie, zoals een preventief medisch onderzoek, gezond eten in de kantine of het stimuleren van sporten, stelt Aon. Dat is op zichzelf prima om chronische welvaartsziekten te voorkomen, maar het biedt geen oplossing voor uitval als gevolg van privéproblemen.
Bied ruimte voor zorg- of calamiteitenverlof
Uit het onderzoek van Aon blijkt dat langdurig verzuim als gevolg van mantelzorg aan familie in de eerste en tweede lijn bij vrouwen drie keer zo vaak een oorzaak van afwezigheid is (0,9 procent) als bij mannen (0,3 procent).
Met name op medewerkers van 40 jaar en ouder kan dit een zware wissel trekken; zij hebben er in sommige gevallen bijna een tweede baan bij doordat zij voor hulpbehoevende familieleden zorgen. Dit geldt met name voor vrouwen.
Op lange termijn leidt dat tot uitval. Aon adviseert werkgevers om daar rekening mee te houden. Langdurig ziekteverzuim kan in zo’n geval voorkomen worden door ruimte te bieden voor zorg- of calamiteitenverlof.
Terughoudendheid werkgevers
Het lijkt erop dat werkgevers terughoudend zijn in het bespreken van privéproblemen van medewerkers.
In de praktijk blijkt echter dat een probleemsituatie thuis grote invloed heeft op langdurig ziekteverzuim. Door op tijd in alle openheid het gesprek daarover aan te gaan en naar oplossingen te zoeken, voorkom je veel problemen.
Gaan werkgevers het gesprek niet of te laat aan, dan lopen de kosten van het ziekteverzuim al snel op. Zo neemt een langdurig verzuimdossier met meerdere klachten, waarbij een echtscheiding de feitelijke reden achter het verzuim is en niet één van de andere aanwezige klachten, gemiddeld 150 tot 200 kalenderdagen in beslag.
Per dossier kost dat werkgevers al snel meer dan 30.000 euro. Langdurig verzuim als gevolg van relatieproblemen komt bij mannen en vrouwen overigens even vaak voor, maar vrouwen verzuimen in die gevallen gemiddeld 130 dagen langer.
Oprechte aandacht
Aon adviseert werkgevers in gesprek te gaan met medewerkers over hun persoonlijke situatie op het werk én daarbuiten. Oprechte aandacht voor de mens kan een hoop verzuim voorkomen. Dat betekent wel dat de aanpak van verzuim steeds meer maatwerk wordt.
Bron: Aon