Getreiter, achterstellen, buitensluiten. Zo’n derde van de schoonmakers in Nederland ervaart dat hij of zij gediscrimineerd wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Schoonmaak en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland.
Bij de ene schoonmaker gaat het om huidskleur, bij de andere om haar of zijn leeftijd, seksuele voorkeur of omdat zij of hij de taal niet beheerst.
In 2019 kwamen er in totaal slechts 33 meldingen binnen bij de vertrouwenspersonen, maar volgens de onderzoekers komen lang niet alle gevallen daar terecht. In een enquête laten veel meer schoonmakers weten dat ze vervelende ervaringen hebben. Volgens de vertrouwenspersonen lijken het vooral leidinggevenden te zijn die discrimineren
Niet met een hoofddoek
“Ik vind het echt schokkend”, zegt Renate Bos, bestuurder van FNV Schoonmaak. Zij heeft wel signalen van ongewenst gedrag gehad van schoonmakers die ze spreekt. Toch schrikt ze van de uitkomsten van het onderzoek.
“Je gelooft je ogen niet als je sommige dingen leest”, zegt ze. “Leidinggevenden die vinden dat alle Marokkanen liegen, werkgevers die vrouwen geen full time baan willen geven ‘want dat is te zwaar voor jou’, of opdrachtgevers die geen schoonmaaksters willen die een hoofddoekje dragen.”
Werken hard aan oplossingen
De enquête is onderdeel van eerder gemaakte afspraken in de cao voor schoonmakers. Volgens Bos werkt zij nu samen met de werkgevers hard aan oplossingen. Zo was er donderdag 2 december een webinar met verschillende schoonmaakbedrijven en -organisaties.
Bos: “Aan al die vreselijke dingen moet heel snel een einde komen. Daarom ben ik blij dat we dit als sociale partners samen hebben onderzocht én instrumenten hebben ontwikkeld om dit probleem aan te gaan pakken.”
Voorbeelden van discriminatie-meldingen
- Een vrouw die haar boterham niet mag opeten in de gezamenlijke ruimte, maar daarvoor naar het toilet wordt verwezen.
- Een vrouw wordt buitengesloten door collega’s op de werkvloer. De leidinggevenden
proberen het niet op te lossen, maar kiezen de kant van de daders. - Vrouwen tussen 55 en 60 willen op een bepaalde locatie doorwerken tot hun pensioen.
Maar ze krijgen problemen, omdat ze niet meer zo snel zijn en worden weggepest. Deze vrouwen hebben het gevoel dat ze niet ouder mogen worden. - Twee uitzendkrachten zijn door de leidinggevende naar huis gestuurd in opdracht van
de klant vanwege hun geloof (islam). - Een vrouw komt aan de poort en wordt weggestuurd omdat ze een vrouw is. Het werk wordt door de leidinggevende als zwaar werk geïnterpreteerd.
Te rooskleurig beeld
De enquête naar de ervaringen in de schoonmaakbranche is niet helemaal representatief, onder meer omdat mensen die geen of slecht Nederlands spreken minder snel zullen reageren. Daardoor geeft de enquête volgens het onderzoek vermoedelijk nog een te rooskleurig beeld van de omvang van discriminatie in de branche.
>>> Ga naar het onderzoek van FNV