BG_bird2100% onafhankelijk
Duurzame Inzetbaarheid Alcohol vergroot de kans op borstkanker

Alcohol vergroot de kans op borstkanker

NieuwsNieuws

Vraag-en-antwoordVraag en antwoord

Zelfs één glas alcohol per dag kan de kans op borstkanker vergroten.

Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Alhoewel geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, kan volgens onderzoekers ongeveer twee op de vijf gevallen van borstkanker voorkomen worden door geen alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.

Alcohol vergroot de kans op borstkanker

Uit een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er sterk wetenschappelijk bewijs is dat zelfs een glas alcohol per dag, zoals een glas wijn of bier (circa 10 gram alcohol), het risico op borstkanker zowel voor als na de menopauze kan verhogen.

De bevindingen in het rapport laten ook zien dat lichaamsbeweging de kans op borstkanker kan verkleinen. Bij borstkanker voor de menopauze gaat het om intensieve lichaamsbeweging zoals zwemmen en hardlopen.

Overgewicht en obesitas

Het onderzoek bevestigt dat overgewicht en obesitas de kans vergroten op borstkanker na de menopauze, de meest voorkomende vorm van borstkanker. Van overgewicht en obesitas is het bekend dat ze ook de kans op tien andere vormen van kanker vergroten, waaronder darm-, lever en alvleesklierkanker.

Gezonde lifestyle

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. In 2016 werd er volgens de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door IKNL, bij meer dan 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Elk jaar overlijden meer dan 3.000 vrouwen aan borstkanker.

Om de kans op borstkanker te verkleinen adviseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om geen of minder alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.

Deel dit artikel

Tagdiv Cloud library - template content.

Elke week de beste HR-tips?

Ontvang onze beste tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Bonus: 5 gratis premium artikelen!

Als je je inschrijft krijg je van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Alle artikelen op BG magazine lezen?

Word nu abonnee voor

en bespaar € 60,– !

€ 37,–

Je ontvangt ook elke week onze beste HR-tips, het laatste nieuws en de beste artikelen in jouw vakgebied.

Gratis 5 premium artikelen lezen?

Je krijgt van ons elke dag één van de 5 beste artikelen van de afgelopen periode toegestuurd. Die artikelen zijn normaal alleen voor betalende abonnees beschikbaar, maar kun jij nu dus ook lezen. Helemaal gratis!